Berlijn wil weer een industriestad worden
Masterplan moet de stad aan meer banen helpen
Achtergrond - 9 juli 2010
Vroeger was Berlijn een van de modernste industriesteden in Europa. Nu wil het Berlijnse stadsbestuur die status weer terug. Met het ‘Masterplan Industriestadt Berlin’ moet de stad aantrekkelijker worden voor fabrieken zodat er meer werkgelegenheid ontstaat.
AEG had vroeger een enorm industriecomplex in Berlijn. Het stadsbestuur wil die tijd doen herleven.
Vroeger was Berlijn een echte arbeidersstad. Honderd jaar geleden werkten zo’n 600.000 Berlijners in fabrieken. Vandaag de dag blijft de stad op dit gebied achter. Geschoolde arbeidskrachten hebben de stad verlaten en daardoor vestigen zich ook geen nieuwe bedrijven in de stad. Om gelijke tred te houden met andere Europese steden heeft Berlijn zo’n 90.000 extra arbeidsplaatsen in de industrie nodig.
Tegenwoordig staat Berlijn vooral bekend als de groene en multiculturele metropool die barst van creativiteit en cultuur. Het stadsbestuur wil Berlijn nu ook als moderne en innovatieve industriestad profileren. Dat is voordelig omdat nieuwe industrie voor meer arbeidsplaatsen zorgt. Elke arbeidsplaats in de industriële sector levert twee of drie nieuwe banen in de dienstverlening op, zo meldde Der Tagesspiegel twee weken geleden.
Het masterplan moet bijdragen aan een gunstig vestigingsklimaat voor fabrieken. In de toekomst kunnen nieuwe fabrieken zich bijvoorbeeld vestigen op het 200 hectare grote terrein van vliegveld Tegel. Het vliegveld wordt in 2012 gesloten. Daarnaast gaat de Berlijnse ambtenarij op cursus om meer open te staan voor de belangen van de industrie. Het plan streeft ook naar een betere kennisuitwisseling tussen onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven.
Het doel van het masterplan is dat de economische groeicijfers van Berlijn in 2020 boven het landelijk gemiddelde van Duitsland uitstijgen.
Reacties
Geen reacties aanwezig