Polen willen meer Pools leven in Duitsland
Pools-Duits vriendschapsverdrag bestaat op 17 juni 20 jaar

Achtergrond - 2 mei 2011

De Polen zijn na de Turken de grootste immigrantengroep van Duitsland. Nu gisteren de Duitse arbeidsmarkt voor Oost-Europeanen is geopend, worden er nog meer Polen verwacht. Tijd om hun belangen beter te behartigen, vindt een aantal Polen in Duitsland. Zij beroepen zich op het Pools-Duitse vriendschapsverdrag uit 1991.

Polen willen meer Pools leven in Duitsland
© dpa/picture-alliance
17 juni 1991: Bielecki (Polen) en Kohl (Duitsland) ondertekenen het Nachbarschaftsvertrag.

De Pools-Duitse advocaat Stefan Hambura die met een speciale Polenpartij mee wil doen aan de Berlijnse verkiezingen is misschien niet de meest serieuze vertegenwoordiger van de Poolse belangen in Duitsland. Wel de meest in het oog springende. Veel kans maakt zijn partij overigens niet bij de deelstaatverkiezingen in september in Berlijn, schrijft Die Welt. Alleen mensen met de Duitse nationaliteit kunnen dan stemmen. Aan gemeenteraadsverkiezingen kunnen Polen wel meedoen.

Vriendschapsverdrag

Hambura wil er met zijn initiatief voor zorgen dat Duitsland zich houdt aan de afspraken in het Nachbarschaftsvertrag van 1991, zegt hij. In dit Pools-Duitse vriendschapsverdrag, dat in juni zijn 20ste verjaardag viert, staat de Bondsrepubliek Polen toe hun etnische, culturele, taalkundige en religieuze identiteit in Duitsland te behouden. Ook regelt het verdrag financiële steun van de overheid voor het behoud van de Poolse taal en cultuur in Duitsland. Hetzelfde geldt overigens voor Duitsers in Polen. Hun situatie is echter in die zin anders dat Duitsers in Polen als officiële nationale minderheid gelden en dankzij die status bijzondere steun genieten. Polen in Duitsland hebben die status niet.

Het Nachbarschaftsvertrag moet “de pijnlijke hoofdstukken uit het verleden afsluiten”, zo staat in de eerste zin vermeld, “en aansluiten bij de goede tradities en het vriendschappelijk samenleven in de eeuwenlange geschiedenis van Duitsland en Polen”. Lange tijd besteedde vooral Warschau aandacht aan het verdrag. Sinds vorig jaar is de situatie van de Polen ook in Duitsland onderwerp van gesprek op ministersniveau. In een nieuw Ronde Tafel Overleg spreken de Duitse en Poolse staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken met vertegenwoordigers Poolse en Duitse belangenverenigingen. Bijvoorbeeld over hoe Pools leven er in Duitsland uit moet zien.

Pools taalonderwijs

Voor het Ronde Tafeloverleg dat komende vrijdag plaatsvindt, staat bijvoorbeeld Pools taalonderwijs voor Poolse kinderen in Duitsland op het programma. Dat is in het verdrag vastgelegd maar in de Duitse deelstaten nooit van de grond gekomen. Ook moet het Poolse Huis in Bochum, dat door de nazi's werd gesloten, weer nieuw leven worden ingeblazen

Naar schatting van het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek wonen er zo’n 1,5 miljoen Polen in de Bondsrepubliek. Hoewel hun situatie de afgelopen jaren sterk is verbeterd, worden de meesten nog steeds slecht betaald, aldus Die Welt. Zeker nu sinds gisteren de Duitse arbeidsmarkt geopend is voor Oost-Europa en er meer Polen worden verwacht, willen ze meer rechten.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger