Zorgen over euroscepsis in Nederland
Commentaar Duitse media op de Nederlandse verkiezingen

Achtergrond - 11 september 2012

Opgelucht constateren Duitse media dat de verkiezingen in Nederland uitlopen op een nek-aan-nekrace tussen VVD-leider Rutte en PvdA’er Samsom. Het plotselinge succes van de SP in de peilingen had de Duitse kranten wakkergeschud. Ze vreesden een belangrijke bondgenoot in de Europese politiek te verliezen als de SP zou winnen.

Zorgen over euroscepsis in Nederland
© Duitslandweb

‘Alle gegen Brüssel’ kopt Die Zeit op 6 september. Bezorgd constateert de krant dat de euroscepsis van zowel de SP als de PVV enorm succesvol is. “Ophitser” Wilders wil zelfs uit de EU, omdat hij allerlei nadelen aan het Europese lidmaatschap ziet voor Nederland. De "joviale" Roemer wil gelukkig niet uit de EU, maar hij wil wel minder soevereiniteit overdragen aan Brussel. De krant snapt niet waarom “uitgerekend de Nederlanders” anti-europese leuzen kunnen inzetten tijdens de verkiezingscampagne. “Nederland is een van de meest welgestelde, goedgeordende landen van Europa. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En wat heeft het te betekenen dat zelfs in een van de landen die betrokken was bij de oprichting van de EU, tegen de EU verkiezingsstrijd wordt gevoerd?” Het antwoord op deze vraag laat de krant door de - ook in Duitsland bekende- schrijver Geert Mak geven. Volgens Mak is in Nederland nooit een goede discussie gevoerd over Europa. Door de Europese politiek van de afgelopen jaren stellen Nederlanders zich voor het eerst de vraag hoeveel Europa hen waard is.

Volgens Die Zeit drijft de “provocateur” Wilders de discussie over Europa op de spits. Opgelucht concludeert de krant dat in ieder geval de twee grote anti-europapartijen SP en PVV niet samen gaan regeren. “Een samenwerking tussen Geert Wilders en Emile Roemer is in ieder geval uitgesloten.”

De Financial Times Deutschland benadrukt op 8 september dat de Nederlandse verkiezingsuitslag betekenisvol is voor de steun aan het Europese noodfonds ESM. Dat de laatste peilingen de VVD en PvdA als grootste partijen aanwijzen, duidt volgens de krant op een waarschijnlijk ‘paars’ kabinet. Het belangrijkste volgens de FTD is dat er naar verwachting een “europavriendelijke regering” in Nederland komt.

Süddeutsche Zeitung lijkt opgelucht te zijn met het succes van Samsom. De krant meldt op 5 september dat Samsom “triomfeert in de tv-debatten, in tegenstelling tot zijn stotterende voorganger Job Cohen”. De “voormalig Greenpeace-activist” legde foute uitspraken van Mark Rutte bloot en spreekt jonge kiezers aan als persoon en ook inhoudelijk. Roemer is hulpeloos volgens de krant. “Het ziet er naar uit dat de politieke extremen in Holland getemd konden worden”.

De verkiezingen zijn voor Frankfurter Allgemeine Zeitung aanleiding voor een bespiegeling over de staat van Nederland op de feuilletonpagina 10 september. De voormalige Nederland-correspondent en feuilleton-redacteur Dirk Schümer constateert dat de Nederlandse kiezers vertwijfeld zijn: de gevestigde partijen hebben hen teleurgesteld, de socialisten hebben een belachelijke buitenland-politiek en Wilders wekt hun weerzin. “In deze malaise stemmen - anders dan in Duitsland - steeds meer Nederlanders op nichepartijen: burgerrechtactivisten, dierenbeschermers, Groenen, Hardcore-calvinisten en feelgood-christenen zitten al in het bonte parlement. Nu kunnen daar ook nog Piraten, senioren en Wilders-afsplitsingen bijkomen.” In het artikel komen schrijver Arnon Grunberg en Geert Mak aan het woord over de oorsprong van de Nederlandse euroscepsis. Het artikel eindigt met voormalig president van de Nederlandse Bank Nout Wellink. Volgens hem maakt het niet uit welke partij er in de regering komt, geld naar Griekenland gaat er toch wel.

Spiegel Online waarschuwt vandaag in een commentaar dat Duitsland een belangrijke partner in de eurocrisis kan verliezen, aangezien de eurosceptische SP en PVV tot de vier grootste partijen in Nederland behoren. “Zelfs wanneer de Nederlandse minister-president Rutte de verkiezingen wint, moeten er tijdens de coalitieonderhandelingen concessies gedaan worden.” Vooral de uitspraak van Roemer dat hij “over zijn lijk” een boete zou betalen als Nederland de 3 procent-norm niet nakomt, vindt Spiegel Online opmerkelijk.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger