Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in februari:
Deutsches Kino: About a Girl (Amsterdam)

Na een mislukte zelfmoordpoging moet de 15-jarige Charleen verplicht in behandeling bij een psycholoog. Ze doet dit met tegenzin maar langzaam ontdekt ze dat het leven heel wat meer te bieden heeft dan ze aanvankelijk dacht.
Lees meer
Gesprek: Staalhelmen en curryworst – Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen

Iedereen heeft een mening over Duitsland en enige kennis over het land hebben wij meestal nog wel, maar waar zijn de verbanden? Germanist Jerker Spits etaleert in 15 korte fenomenen waar de verbindingslijnen lopen die we niet automatisch hadden gezien. Van de mobiele telefoon van Merkel naar de Stasi, van de curryworst naar het Berlijn van nu, van de gebroeders Grimm naar Rammstein, van Bach naar Kraftwerk.
Lees meer
Lezing Maarten Klein: De rol van Richard Wagner in het leven en werk van Louis Couperus

Donderdag 25 februari spreekt Maarten Klein in het Louis Couperus Museum in Den Haag over de rol van Richard Wagner en zijn muziek in het leven en werk van Louis Couperus. De Wagneriaan Couperus geldt als de belangrijkste Nederlandse schrijver van de 19e eeuw.
Lees meer
Concert Barok Vocaal in het Concertgebouw

Op zondag 28 februari staan twee monumentale (koorwerken) van Georg Friedrich Händel op het programma van het Concertgebouw. De Ode for St Cecelia’s Day is een cantate op tekst van de beroemde dichter John Dryden. Veel beroemde componisten brachten zo'n ode aan Cecelia, de beschermheilige van de muziek, vaak in een wedstrijd.
Lees meer
Lezing David Audretsch over The Seven Secrets of Germany

De 'zieke man van Europa' was de naam die Duitsland rond de eeuwwisseling kreeg, dit is verleden tijd. Toen een groot deel van de omringende Europese landen met de kwakkelende wereldeconomie kampten, bloeide de Duitse economie juist op. In deze lezing in de reeks Europa en Financiën legt David B. Audretsch het Duitse succes uit.
Lees meer
25e Duits-Nederlandse Vertaalwedstrijd

In 2017 vindt het 25-jarige jubileum van de Duits-Nederlandse vertaalwedstrijd plaats! Dit jaar staat het werk van de jonge Oostenrijkse auteur Vea Kaiser centraal. Leerlingen van de bovenbouw zijn van harte uitgenodigd mee te doen aan deze wedstrijd. De vertalingen moet 6 februari 2017 binnen zijn.
Lees meer
Graduiertenkolleg: Heidegger en het nationaalsocialisme

Dit GK richt zich op de vraag hoe we Martin Heideggers filosofie moeten lezen en begrijpen, vandaag en in de toekomst, en of zijn filosofie fundamenteel anders gelezen moet worden dan tot nu toe het geval was.
Lees meer
Amsterdam German Studies Lectures: Jeffrey Herf

Historicus Jeffrey Herf spreekt in het kader van onze reeks Amsterdam German Studies Lectures over zijn boek 'Undeclared Wars with Israel'.
Lees meer
Kino Klub Goethe | Die allseitig reduzierte Persönlichkeit (Rotterdam)

Het Goethe-Institut Rotterdam vertoont op zeven februari de film Die allseitig reduzierte Persönlichkeit. Deze film behandelt drie dagen uit het leven van de Edda Chiemnyjewski in Berlijn. Een fotografe die de opdracht heeft gekregen Berlijn op een "passende" wijze vast te leggen.
Lees meer
Voorstelling | Adolf Hitler - Mein Kampf, Band 1 & 2

Rimini Protokoll, een Duits collectief, maakt een genuanceerde voorstelling over een groot taboe: Adolf Hitlers Mein Kampf. Wat staat er eigenlijk in? Wat zijn de gevaren van deze 90 jaar oude tekst? En welke mythevorming bestaat rond dit boek? Op 7 en 8 februari wordt dit toneelstuk in de stadsschouwburg Amsterdam opgevoerd.
Lees meer