Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitslanddesk zoekt dichters, denkers, doeners
Lancering website Studereninduitsland.nl

Achtergrond - 1 november 2013

Duitslandcompetenties: het woord bestáát, en betekent zoveel als: Duitse cultuur- en taalkennis, waaronder kennis van verschillen in bedrijfscultuur. De term viel een keer of drie bij de lancering van de website Studereninduitsland.nl, donderdag in café Dudok in Den Haag.

Duitslanddesk zoekt dichters, denkers, doeners
© DIA
Directeur Internationaal Beleid Anke Buiteveld van het ministerie van OCW opent Studereninduitsland.nl

De website van de Duitslanddesk van het Duitsland Instituut Amsterdam moet de drempel voor een studieperiode in Duitsland verlagen. Studenten en onderwijsmedewerkers vinden op de site informatie over studiemogelijkheden, beurzen en procedures. Via ervaringsverhalen van andere Duitslandgangers kunnen studenten zich een beeld vormen van wat hen te wachten staat als ze in Duitsland gaan studeren.

Nelleke Noordervliet droeg een rake column voor over haar beeld van Duitsland, dat belast was met de oorlog maar genuanceerder werd door ontmoetingen, met Duitse jongens, – een Günther, een Wolfgang en een Reinhard passeerden de revue – tijdens een bezoek aan een Duitse familie en later via gastschrijverschappen in Berlijn en Oldenburg. “Ik heb het verschil kunnen constateren tussen Duitse studenten en Nederlandse studenten. Daarin zag ik wat vooroordelen bevestigd: de Duitse studenten zijn serieus, belangstellend, diepgravend; de Nederlandse studenten over het algemeen calculerend, creatief, oppervlakkig.”

Noordervliet is de Duitsers gaan waarderen om hun vanzelfsprekende liefde voor cultuur. “Duitsland is opnieuw een natie van Dichters en Denkers, terwijl wij nog altijd nadrukkelijk een land van kooplieden en dominees zijn.”

'Gezocht: Dichters, denkers, doeners' is de slogan waarmee de DIA-Duitslanddesk werft. Een gelijknamige brochure waarin de voordelen van studeren in Duitsland worden opgesomd is via de site te bestellen en te downloaden.

De desk en de site zijn onderdeel van een mobiliteitsprogramma waarmee het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) de komende drie jaar het studeren in Duitsland stimuleert, vertelde Anke Buiteveld, directeur Internationaal beleid bij het ministerie van OCW. Samen met de Duitse organisatie DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) financiert OCW een beurs waarmee tientallen studenten de komende jaren een paar maanden in Duitsland kunnen doorbrengen.

Moeilijkheden

Medewerkers Internationalisering en bestuurders uit het onderwijs wisten tijdens de bijeenkomst in Dudok te vertellen dat er wel wat factoren zijn die een studie in Duitsland bemoeilijken. Je hebt in Duitsland bijvoorbeeld voor veel studies veel hogere cijfers nodig om toegelaten te worden dan een Nederlander doorgaans heeft. Een 8,5 is in Nederland heel goed, maar daarmee kom je er in Duitsland niet. Ook hanteert iedere deelstaat, universiteit en zelfs professor vaak zijn eigen regels, waardoor het systeem moeilijk te doorgronden is.

Hub Nijssen, manager internationalisering van de Radboud Universiteit wees er op dat er weliswaar een omrekeningsformule voor de cijfers bestaat, maar die doet de Nederlandse studenten volgens hem tekort. Een nieuwe formule zou de cijfers meer recht doen, maar ook deze wordt in Duitsland lang niet altijd gehanteerd.

Jennifer Steetskamp van de Duitslanddesk wil dit soort ervaringen verzamelen en partijen bij elkaar brengen zodat samen naar oplossingen kan worden gezocht. Ook Buiteveld van OCW gaf aan dat de overheid dit soort hobbels met de Duitse overheid probeert glad te strijken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger