Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse taal: Duits in de grensstreek

Achtergrond - 16 april 2015

De vierde landelijke Dag van Duitse taal op 23 april staat in het teken van het vak Duits in het grensgebied. Daarover spreken experts, bestuurders en ondernemers op een bijeenkomst in Venlo. Honderden scholen in heel Nederland doen met eigen acties mee aan de Dag van de Duitse taal.

Dag van de Duitse taal: Duits in de grensstreek
© Actiegroep Duits
Acties op de Dag van de Duitse taal

Samen met onderwijsorganisatie EP-Nuffic en Fontys Hogeschool Venlo heeft de Actiegroep Duits betrokkenen uitgenodigd om te bespreken hoe het vak Duits in de grensstreek kan worden versterkt. Juist daar is kennis van het Duits heel nuttig en ook economisch van belang, zegt Kerstin Hämmerling van het Duitsland Instituut, een van de organisatoren van de Dag van de Duitse taal.

"Lang niet alle opleidingen bieden Duits als keuzevak aan", zegt Hämmerling.  “In Duitsland worden nu bijvoorbeeld veel crècheleidsters gezocht. Maar in het derde en vierde leerjaar van de vmbo-opleidingen zorg en welzijn wordt Duits vaak niet meer als keuzevak aangeboden.”

De Actiegroep Duits is een samenwerking van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse ambassade in Den Haag. Lees meer

Juist in de grensstreek zijn veel initiatieven voor Duits, zegt Hämmerling. Ze noemt de brandbrief van elf burgemeesters en tien ROC’s uit het oosten van het land, uit 2013, die hun zorgen uitten over de marginalisering van het onderwijs in de Duitse taal. De twee scholen in Nederland die tweetalig onderwijs Duits en Nederlands aanbieden, bevinden zich in de grensregio en ook zijn daar de meeste basisscholen die kinderen van kleins af aan vertrouwd maken met de Duitse taal, bijvoorbeeld door lessen in het Duits te geven en ontmoetingen met Duitse basisschoolleerlingen te organiseren.

Doorlopende leerlijn

Op de bijeenkomst op de Fontys Hogeschool in Venlo wil de Actiegroep Duits schoolleiders concrete ideeën geven hoe ze het onderwijs in de Duitse taal inhoudelijk kunnen versterken, zegt Hämmerling. Bijvoorbeeld via expertisenetwerken, internationale certificaten van het Goethe-Institut of samenwerking met een Duitse partnerschool.

Moties Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft begin april twee moties aangenomen van VVD-Kamerlid Karin Straus, die het voor Nederlandse mbo-leerlingen makkelijker moet maken werk in Duitsland te vinden. Lees meer

Ook wil de Actiegroep dat Duits in ieder geval als keuzevak op alle schooltypes wordt aangeboden. Over deze doorlopende leerlijn gaan in Venlo experts met elkaar in debat. 

Verder wordt een onderzoek gepresenteerd waarin schoolleiders is gevraagd naar de positie van het vak Duits op hun school. 

Sport, Schlagerzangles en Udo Jürgens

Aan de Dag van de Duitse taal doen ruim 250 scholen in heel Nederland mee. Veel scholen verzinnen eigen acties. Zo organiseert het Deltion College in Zwolle een sporttoernooi met de partnerscholen uit Duitsland en een fototentoonstelling over Duitse landschappen. Op het Jeroen Bosch College in Den Bosch staat de dag in het teken van de zanger Udo Jürgens, die vorig jaar overleed. Op andere scholen worden Duitse poëziewedstrijden georganiseerd, rappen scholieren in het Duits, krijgen ze Schlagerzangles of bezoek van ondernemers en student-ambassadeurs die over het belang van kennis van de Duitse taal vertellen.

In de Achterhoek organiseren scholen samen een ‘Dag van de buurtaal’, een manifestatie met muziek, theater en informatie in het Textilmuseum Bocholt, waaraan vijfhonderd Nederlandse en Duitse leerlingen deelnemen.

In Venlo wordt de Dag van de Duitse taal afgesloten met een ‘German Pleasures’-concert van Schoolclash, waarbij zes jonge Nederlandse bands hun favoriete Duitse nummer spelen.

Imago

De Actiegroep Duits maakt zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Het afgelopen jaar was er veel aandacht in de media en in de politiek voor de positie van het vak Duits. Het imago van dit schoolvak laat te wensen over en het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat Nederlanders een mondje Duits kunnen spreken. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven wijzen er op dat Duitsland de belangrijkste handelspartner is en de kennis van de Duitse taal van belang is voor de betrekkingen.

Nu het economisch in Duitsland beter gaat dan in Nederland lijkt het pleidooi van de Actiegroep voor een betere kennis van de Duitse taal in vruchtbare aarde te vallen. In de grensstreek is in verschillende media aandacht besteed aan de mogelijkheid om werk te zoeken in Duitsland. RTV Noord maakte daar bijvoorbeeld de uitgebreide webdocumentaire Oostwaarts over. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger