Inkomsten Bondsdagleden voortaan openbaar
Nieuws

Achtergrond - 5 juli 2007

(5 juli 2007) Duitse parlementariërs moeten voortaan openheid van zaken geven over hun neveninkomsten. Dat heeft het hoogste Duitse gerechtshof gisteren bepaald. Bondsdagvoorzitter Lammert (CDU) wil de neveninkomsten vandaag nog openbaar maken.

SPD, Die Grünen en Die Linke reageerden verheugd op het oordeel. Volgens hen gaat de wet corruptie tegen en komt het de geloofwaardigheid van de afgevaardigden ten goede.

Nevenactiviteit hebben de afgelopen jaren bij verschillende Bondsdagleden tot belangenverstrengeling geleid. In oktober 2005 stelde de Bondsdag een wettelijke gedragscode op waarin werd bepaald dat alle nevenactiviteiten inclusief de daaruit voortvloeiende inkomsten moeten worden gemeld aan de voorzitter van de Bondsdag als die meer dan duizend euro per maand of tienduizend euro per jaar bedragen. Deze inkomsten worden vervolgens openbaar gemaakt.

Negen Bondsdagleden, onder wie het vooraanstaande CDU-lid Friedrich Merz, dienden vorig jaar een klacht in tegen de wet bij het hoogste Duitse gerechtshof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe. Zij zijn actief als advocaten en zelfstandig ondernemers en vinden dat zij zelf kunnen bepalen of er sprake is van belangenverstrengeling. De openbaarmaking van hun inkomsten zien zij als aantasting van de onafhankelijkheid van hun mandaat.

Het Bundesverfassungsgericht had een ongewoon lange behandelingstijd van negen maanden nodig om de klacht af te wijzen, omdat de rechters het niet eens konden worden. De openbaarmaking van de inkomsten schaadt de onafhankelijkheid van de parlementariërs niet en de bevolking heeft het recht te weten wie waarvoor hoeveel geld krijgt, aldus de rechters. Het werk van een afgevaardigde kost zoveel tijd, dat daarnaast de uitoefening van een ander beroep niet mogelijk is. Alleen de volle inzet van een afgevaardigden rechtvaardigt het hen met belastinggeld in hun levensonderhoud te voorzien. Een freelancer kan in dit verband geen onafhankelijk parlementariër zijn, aldus het gerechtshof.

Tegenstanders van de wet vrezen de consequenties ervan voor de samenstelling van de Bondsdag. “Nu bestaat het gevaar dat steeds meer ondernemers en freelancers uit het parlement worden gedrongen”, aldus een woordvoerder van de FDP-fractie. “De Bondsdag mag geen parlement van ambtenaren en vakbondsvertegenwoordigers worden.”

Het toonaangevende dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vraagt zich af in hoeverre de wetgevende macht in mag grijpen in de onafhankelijkheid van een Bondsdagmandaat. Tot die onafhankelijkheid hoort volgens de krant dat een parlementslid zelf mag beslissen hoe hij de uitoefening van zijn mandaat invult. Het gerechtshof kan parlementariërs dus niet voorschrijven hoeveel tijd ze aan hun bondsdagwerk besteden. Daar gaat de kiezer uiteindelijk over, aldus de FAZ.

Overigens wezen slechts vier van de acht rechters van het Verfassungsgericht de klacht van de negen parlementariërs af. Dat is echter genoeg om de klacht als ongegrond te beoordelen. Voor Lammert is dit aanleiding nog een keer uitgebreid in de Bondsdag over de wet te spreken.

ZDF Heute.de
Abgeordnete müssen Nebeneinkünfte offenlegen

FAZ.NET
Der gläserne Abgeordnete

Spiegel Online
Bundesverfassungsgericht lässt die neun Geheimniskrämer abblitzen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger