Eerste Duitse-Russische Petersburger Dialog sinds annexatie Krim
Kort nieuws - 23 oktober 2015Voor het eerst sinds de annexatie van de Krim door Rusland vindt er in Potsdam weer een Petersburger Dialog plaats. Dat is een jaarlijkse Duits-Russische discussieronde voor ngo's, in 2001 ingesteld door president Poetin en de toenmalige kanselier Schröder. In 2014 werd de dialoog, die in Sotsji had moeten plaatsvinden, afgelast vanwege de Krimcrisis. De discussies worden nu overheerst door de Russische aanvallen in Syrië. De Duitse voorzitter bekritiseerde bij de opening van de dialoog donderdag de aanvallen, de Russische voorzitter wees die kritiek van de hand, beiden benadrukten het belang van de dialoog. Vandaag spreken zo'n 200 deelnemers uit beide landen in verschillende werkgroepen over terrorisme, religie en mensenrechten. Lees meer bij Süddeutsche.de
Zie ook:
Commentaar veiligheidsexpert Ischinger n.a.v. Petersburger Dialog 'Neubeginn nach dem Scheitern?' (FAZ.net)
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig