Een omheining van 12 miljoen
Hek om G8-hotel in Heiligendamm zorgt voor opschudding

Achtergrond - 8 februari 2007

door Rob Savelberg

Dat betwijfelt Adrienne Göhler, die voor een dagje naar de Oostzee gekomen om het hek te inspecteren. "Deze monsterlijke ambiance is niet goed om gesprekken over globalisering te voeren. Laat ze op een booreiland gaan zitten. Deze machtsdemonstratie is nergens voor nodig.” Göhler, een charmante, donkerharige dame, was vroeger Cultuursenator in Berlijn. Nu plant de eigenzinnige vrouw tijdens de G8-top provocatieve kunstacties aan het hek. "Kunst houdt zich nu eenmaal met grote thema’s bezig.”  

Terwijl het stormt, staat Dagmar Krüger met haar zoon aan het hek: "Dat was vorig jaar toch ook niet nodig toen George Bush hier op bezoek was. Die pakte toen gewoon zijn fiets en reed hier rustig door de duinen.” Krüger is een duidelijk tegenstander van het hek. "Deze extreem lange omheining is absurd. Laat ze het geld liever aan scholen uitgeven”, vindt de vrouw uit het nabijgelegen Bad Doberan, waar wijlen Prins Claus in zijn jeugd een internaat heeft bezocht.

Parelketting

Maar de Duitse overheid wil niks aan het toeval overlaten. Minister Wolfgang Schäuble van Binnenlandse Zaken (CDU) kent zijn militante pappenheimers, 16 duizend agenten moeten de top beveiligen. Onlangs werd er al een aanslag op de auto van staatssecretaris Thomas Mirow (SPD) uit Hamburg gepleegd, die bij de G8-organisatie is betrokken.

In Heiligendamm, waar slechts 250 mensen wonen, is men enerzijds blij met de mondiale aandacht die het ressort voor rijke mensen krijgt. Anderzijds roepen de werkzaamheden rond de top nogal wat wrevel op. Bijvoorbeeld omdat de architectonische ‘parelketting’ van Heiligendamm moet wijken, een rij villa's die met hulp van de Russische tsaar Nicolaas I in 1854 is neergezet. De vervallen villa’s worden afgebroken om plaats te maken voor een perstribune, vanwaar mooie plaatjes van Bush, Poetin en Merkels andere gasten voor de geschiedenisboekjes moeten worden gemaakt. 

Men reageert verbolgen op dit plan van vastgoedmagnaat Anno August Jagdfeld, die aan het hoofd van de invloedrijke Fundus-Gruppe staat. De ondernemer beheert naast het lucratieve Berlijnse Adlon-Hotel aan de Brandenburger Tor ook het slecht lopende Grand Hotel Kempinski in Heiligendamm. "Vroeger was het hier rustig”, zegt Anke Hornburg uit Bad Doberan. "Nu komen hier alleen nog maar rijkelui en politici, die een hek nodig hebben om onder elkaar te zijn.” De 28-jarige studente weet te vertellen dat het gewraakte hek na drie dagen G8-top aan de armlastige dierentuin van Rostock zal worden afgestaan.

Rob Savelberg is historicus en journalist. Hij werkt voor diverse Nederlandse en Duitse media in Berlijn, waar hij sinds 1998 woont.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger