Duitsland wil Europese grondwet reanimeren
Nieuws

Achtergrond - 6 november 2006

(6 november 2006) De Duitse regering wil de instelling van een Europese grondwet nieuw leven inblazen. Dat verklaarde het kabinet gisteren opnieuw, na een speciale zitting ter voorbereiding op het Europese voorzitterschap in de eerste helft van 2007.

“De Europese Unie is een politieke unie en heeft daarom een document nodig dat daaraan ten grondslag ligt en dat haar constitutie helder en begrijpelijk regelt”, aldus de regeringsverklaring na afloop van de zitting. Duitsland zal “al het mogelijke” doen om de ontwikkeling van een Europese grondwet weer op de rails te zetten. Vorige maand kondigde minister Frank Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken deze koers al aan. Sinds gisteren is ze officieel regeringsbeleid.

Aan de andere kant waarschuwde de regering, die volgend jaar ook de G8 voorzit, voor te grote verwachtingen. “Een vernieuwing van de EU heeft tijd nodig". Daarom zal Duitsland het komende anderhalf jaar intensief contact hebben met de twee volgende EU-voorzitters, Portugal en Slovenië. Via deze samenwerking moet de continuïteit in het Europese beleid worden gewaarborgd.

Vandaag spreekt Kurt Beck zich op een Europaconferentie van zijn partij voor het eerst in zijn functie als leider van de SPD uit over Europa. Opvallendste punt daarbij is zijn pleidooi voor een Europese militaire unie. Europa moet zich volgens Beck manifesteren als “mondiale vredesmacht”. De Rijnlandse minister-president noemt een gemeenschappelijk leger “een noodzakelijke stap om Europa op veiligheidspolitiek gebied slagvaardiger te maken”.

De SPD-voorzitter is tevens van mening dat het Europese grondwettelijke verdrag in zijn huidige vorm moet worden erkend. Weliswaar zal daarbij recht moeten worden gedaan aan de Franse en Nederlandse afwijzingen, maar daar stelt Beck tegenover dat nu al twee derde van de lidstaten en meer dan vijftig procent van de Europese bevolking vóór de grondwet is. “Om tot een oplossing te komen, zal iedereen zich moeten bewegen – maar in het licht van deze constellatie misschien sommige meer dan andere.”

Bondskanselier Merkel zegt vandaag in een interview met de Süddeutsche Zeitung dat Turkije moet uitkijken zijn aanspraak op het EU-lidmaatschap niet te verliezen. Als Ankara blijft weigeren schepen uit Cyprus toe te laten, wordt de “situatie, wat de voortzetting van de onderhandelingen betreft, zeer, zeer ernstig”, aldus Merkel. Beck zegt in zijn toespraak vandaag dat onafhankelijk van de uitkomst van het Cyprus-conflict de onderhandelingen met Ankara voorlopig niet zullen worden afgebroken. Woensdag presenteert de Europese Commissie een rapport over de voortgang van de toetredingsgesprekken met Turkije.

Morgen spreekt de Italiaanse minister-president en vroegere voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi op de sociaal-democratische Europaconferentie. Ook hij zal een pleidooi houden voor de invoering van de Europese grondwet.

Erklärung des Bundeskabinetts zur deutschen EU-Ratspräsidentschaft

FAZ.NET
Beck fordert integrierte EU-Streitkräfte

Spiegel Online
Merkel warnt Türkei vor ernsten Konsequenzen

Die Welt.de
"Wir müssen das europäische Aufbauwerk vollenden"

Süddeutsche Zeitung
"Für die Türkei kann eine sehr, sehr ernste Situation entstehen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger