Verblijfsrecht asielzoekers splijt Duitse politiek
Nieuws
Achtergrond - 15 november 2006
(15 november 2006) De coalitie van kanselier Merkel (CDU) wil dat asielzoekers met een gedoogstatus zich permanent in Duitsland kunnen vestigen als zij in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. CDU-deelstaten staan op hun achterste poten.
De inkt van het compromis dat Merkels regeringscoalitie van SPD en CDU gisteren sloot, is nog niet droog of het stuk ligt al onder hevig vuur. De regering wil een eind maken aan de slepende onduidelijkheid over de status van meer dan 190 duizend gedoogde asielzoekers. Mensen die om politieke redenen asiel hebben aangevraagd, maar die terug moeten als de situatie in hun thuisland verbeterd is. Afghanen bijvoorbeeld, of vluchtelingen uit Bosnië. De verblijfsvergunning van deze mensen wordt vaak keer op keer verlengd (zogeheten Kettenduldungen), maar uiteindelijk moeten ze terug.
Het gisteren bereikte compromis houdt in dat op dit moment gedoogde asielzoekers permanent mogen blijven als zij zichzelf en hun families zonder overheidssteun kunnen voorzien in levensonderhoud. Wie mag blijven, krijgt ook direct toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Wel moet hij elke aangeboden baan meteen aannemen. CDU en SPD willen op den duur regelen dat alleenstaande vluchtelingen na acht jaar in Duitsland te hebben geleefd permanent mogen blijven en asielzoekers met families na zes jaar.
De door de CDU en CSU geregeerde deelstaten vinden dit maar niks. Vooral de eigen minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU), een van de initiators van het voorstel, kreeg ervan langs. Zo beet zijn Beierse collega-minister Günther Beckstein (CSU) hem toe dat het voorstel iedere realiteitszin ontbeert. Beckstein vindt het verkeerd om asielzoekers verblijfsrecht te geven als ze nog geen werk hebben.
De minister van Binnenlandse Zaken van de Oost-Duitse deelstaat Saksen, Uwe Schünemann (CDU), vreesde een grote toeloop op de uitkeringsinstanties. “Dit voorstel komt ten laste van de gemeenschap,” zei hij. Schünemann dreigde samen met de andere CDU-deelstaten het voorstel in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van Duitse deelstaten, te blokkeren. Pas na instemming van de Bondsraad is een wetsvoorstel rechtsgeldig.
Morgen en vrijdag debatteren de deelstaten over de kwestie tijdens een conferentie voor deelstaatministers van Binnenlandse Zaken in Neurenberg. Duitse media verwachten dat dan de beslissing valt.
Die Welt
CDU-Minister wirft Schäuble Inkompetenz vor
Spiegel Online
Schäuble erzürnt Unionsländer durch Pakt mit SPD
Handelsblatt.de
Union streitet über Bleiberechts-Kompromiss
Reacties
Geen reacties aanwezig