Duitsland beleeft nog één keer de WK-roes
Nieuws

Achtergrond - 4 oktober 2006

(4 oktober 2006) Nog één keer beleeft Duitsland de collectieve roes van het WK 2006. Morgen gaat de documentaire 'Deutschland. Ein Sommermärchen' in première, een intiem portret van Jürgen Klinsmanns elftal.    

Was het nog maar zomer. WK-zomer. De voorpremière van filmmaker Sönke Wortmanns documentaire ‘Deutschland. Ein Sommermärchen' heeft in Duitsland een gevoel van collectieve nostalgie teweeggebracht. Vol weemoed blikken Duitse media terug op dat “onvergetelijke gevoel" van het WK-voetbal. Is het alweer zo lang geleden, vraagt tijdschrift Der Spiegel zich af. “Leven zonder WK voelt aan als leven zonder hart”, snikte boulevardkrant Bild.

‘Ein Sommermärchen’ brengt weer even die voetbaleuforie in herinnering waarover Duitsers achteraf nog steeds verbaasd zijn. Weliswaar werd Klinsi’s Mannschaft geen wereldkampioen, maar het land vierde feest als nooit tevoren. Zelfs zwaaien met de nationale driekleur was geen taboe meer.

Filmmaker Wortmann, bekend van onder meer de voetbalfilm ‘Das Wunder von Bern’ (2003), heeft ‘Ein Sommermärchen’ naar eigen zeggen als een dierenfilm geschoten. Een groot deel ervan met een handcamera. Omzichtig, zonder op te vallen liet hij zijn studieobjecten wennen aan zijn aanwezigheid, totdat ze de filmer uiteindelijk niet meer opmerkten. Kritisch is de film niet, er valt geen onvertogen woord over de prestaties van het elftal. Wortmann observeert en documenteert, maar oordeelt niet. De Duitse voetbalfans zal het ongetwijfeld worst wezen. ‘Ein Sommermärchen’ moet hen de winter doorhelpen. Tijdschrift Stern bombardeerde de documentaire alvast tot “historisch document”.

Bijna honderd uur materiaal verzamelde de regisseur. Wortmann, die onbeperkt toegang had tot het elftal, volgde Klinsmann en zijn voetballers in hun Berlijnse spelershotel, tijdens geheime trainingen en in de kleedkamer. Interviews geven de spelers veelal vanuit hun bed. Hoogtepunten van de film, die begint met de ontluistering na de 2-0 nederlaag tegen Italië, zijn onder meer Klinsmanns vurige aansporingen tot zijn team en het bezoek van Merkel aan het spelershotel.

De voorpremière, slim getimed op de dag van de Duitse vereniging, heeft Wortmann louter lovende reacties opgeleverd. Tweeduizend prominente gasten, waaronder het Duitse elftal, Angela Merkel en een handvol bekende politici, woonden de vertoning bij. De gewezen bondscoach Klinsmann ontbrak, maar mengde zich middels een videoboodschap in het feestgedruis. Buiten stonden duizend voetbalfans met vlaggen te zwaaien.

‘Deutschland. Ein Sommermärchen’ komt in februari 2007 op dvd uit. Tv-zender ARD heeft aangekondigd de film in december op televisie uit te zenden.

Meer over 'Deutschland. Ein Sommermärchen'

Spiegel Online
"Das ist unser Spiel! Das ist unser Spiel!"

Stern.de
Den kollektiven Rausch wiederbeleben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger