Bruno-hype neemt groteske vormen aan
Nieuws

Achtergrond - 6 juli 2006

(6 juli 2006) Bruno is ruim een week dood, maar de hype rond de beer lijkt alleen maar groter te worden. Italië, waar Bruno vandaan komt, eist het lichaam van het dode dier terug. Dierenbeschermers zagen uitkijkposten van jagers om en Haribo brengt de eerste zak Bruno-schuimbeertjes op de markt.

De bijna tweejarige beer Bruno zwierf wekenlang door het Duits-Oostenrijkse grensgebied en deed zich daar tegoed aan schapen, konijnen en kippen. Verschillende pogingen het dier levend in handen te krijgen, mislukten. Zo werden Finse honden ingezet om Bruno te vangen, maar die brachten er in de Duitse hitte niet veel van terecht. De berin Nora, die als lokmiddel moest dienen, kon ook niet veel uitrichten. Dat lag niet zozeer aan háár leeftijd - Nora was elf jaar ouder dan Bruno -  als wel aan de zijne: Bruno was nog veel te jong om achter de vrouwen aan te zitten.

Uiteindelijk besloot het Beierse ministerie van Milieu Bruno, die zich "abnormaal en gevaarlijk" gedroeg, vrij te geven voor jagers in het gebied. Vorige week maandag schoot een Duitse jager de beer dood. In Duitsland reageerden veel mensen teleurgesteld, omdat Bruno inmiddels was uitgegroeid tot een publiekslieveling, ook omdat hij zijn achtervolgers steeds weer te slim af was.

Duitse dierenbeschermers zijn meer dan teleurgesteld. Zij zijn woedend. In Noord-Duitsland hebben ze zich verenigd onder de naam 'die rächenden Bruno's' (de wrekende Bruno's). Ze hebben naar eigen zeggen een tiental uitkijkposten voor jagers omgezaagd. In Berlijn demonstreerden Bruno-fans tegen de dood van het dier met de leus: "Wij zijn allemaal Bruno".

Bij het Beierse ministerie van Milieu komen zelfs moorddreigingen binnen. Een medewerkster van het ministerie deelde een regionale krant anoniem mee dat ze een brief had gekregen waarin stond dat ze zou worden "opengereten". "Ik lig er 's nachts van wakker", aldus de vrouw.

Italië heeft inmiddels het lichaam van de dode beer ber brief opgeëist. Bruno maakte onderdeel uit van een door de Europese Unie gefinancierd project 'Life Ursus' in Italië, dat het aantal beren in het gebied moest bevorderen. De beer was daarom "eigendom van de Italiaanse staat", aldus minister van Milieu Alfonso Pecoraro. Zijn Beierse collega Werner Schnappauf buigt zich nu over dat verzoek. Zelf willen de Duitsers de stoffelijke resten eigenlijk in het museum Mensch und Natur in München onderbrengen.

De commercie weet ondertussen wel raad met Bruno. Snoepfabrikant Haribo brengt eind juli Bruno-schuimbeertjes op de markt en knuffeldierenfabrikant Steiff heeft inmiddels de eeste knuffelberen met een rouwkrans gefabriceerd. Een deel van de opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Het WNF hoopt daardoor de komende weken twintig- tot dertigduizend euro binnen te krijgen.

Zelfs de Europese Unie zal zich na het zomerreces met Bruno moeten bezighouden. Vanuit Italië en Duitsland wordt druk uitgeoefend om meer aan de becherming van bedreigde dieren te doen. "Een EU die de hele wereld ertoe aanzet beschermde diersoorten te redden en dan een beer afschiet, is niet geloofwaardig.", aldus Pecoraro.

Spiegel Online
Tierschützer rächen Bruno

FAZ.NET
Italien verlangt offiziell „Bruno“ zurück

Stern.de
Bärenstarke Geschäfte mit "Bruno"

N24
Bruno mutiert zum Märtyrer

Morgenweb
"Brunos" Tod beschäftigt Brüsseler Behörden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger