Bruno de beer ontsnapt opnieuw aan belagers
Nieuws

Achtergrond - 14 juni 2006

(14 juni 2006) De bruine beer ‘Bruno’ die al weken het Duits-Oostenrijkse grensgebied onveilig maakt, is zijn belagers opnieuw door de vingers geglipt. Finse speurhonden die hem moesten opsporen, bleken niet bestand tegen de zomerse temperaturen.

Het wil maar niet vlotten met de jacht op ‘JJ1’ zoals de beer officieel heet. De signalering van de eerste wilde beer in Duitsland in 170 jaar werd aanvankelijk door de autoriteiten met vreugde begroet. Maar binnen luttele dagen ontpopte het dier zich in de woorden van het Beierse ministerie van Milieu als rasechte “probleembeer”.

Bruno eet graag en veel. Het beest deed zich al tegoed aan meer dan twintig schapen, ettelijke kippen en konijnen, tot verdriet van de eigenaars in Beieren en Tirol. De autoriteiten vrezen dat ook mensen niet veilig zijn. Bruno is anders dan andere bruine beren verre van schuw en waagt zich dichtbij erven en dorpen. Mocht het niet lukken om het beest te vangen, rest er maar één oplossing: afschieten. Toestemming is al verleend.

Maar dan moet Bruno eerst gevonden worden en dat blijkt een lastige klus. Bruno is niet alleen sluw – speciaal opgezette berenvallen liet hij links liggen – maar hij legt grote afstanden af, tientallen kilometers per dag. Ook vertoont hij voor een bruine beer afwijkend gedrag door niet terug te keren naar de plaats waar hij voor het laatst een prooi heeft gedood. Het beest is inmiddels verschillende malen door wandelaars gespot. Bruno komt oorspronkelijk uit een natuurpark in het Italiaanse Trentino. 

Ten einde raad riepen de Beierse en Oostenrijkse overheden de hulp in van een Fins team berenjagers met honden. Maar een eerste poging van de Finnen om de beer te vangen mislukte, omdat een Oostenrijkse jachtopziener het team de toegang tot zijn gebied weigerde. Pas toen de Finnen de juiste volmachten hadden verkregen, konden zij hun zoektocht vervolgen.

Gisteren moesten de Finnen hun speurtocht afbreken omdat hun speurhonden het in de hitte te kwaad kregen. De honden Jimmy, Peppe, Peni, Raiku en Atte lijken op sledehonden en zijn gewend aan de Finse kou. Uit voorzorg was hen nog de vacht geschoren, maar het mocht niet baten. Het berenspoor dat de honden aanvankelijk vonden, was bovendien door de hitte snel vervlogen.

Mocht Bruno gevonden worden, dan moet de  Weense professor Chris Walzer, leider van het team jagers, Bruno op het moment suprême treffen met een verdovingspijltje, liefst in het achterwerk. Een routineklus voor Walzer: de professor verwierf internationaal aanzien met het verdoven van neushoorns in Afrika. De Finse jagers staan klaar Bruno in geval van nood alsnog af te schieten.

Is Bruno eenmaal gevangen, dan wordt de beer ondergebracht in het wildpark Poing bij München. Daar krijgt hij een hectare loopruimte tot zijn beschikking.

ZDF Heute.de
"Bruno" noch einmal davon gekommen 

Tagesspiegel
"Hitzefrei" für Bruno

FAZ.NET
Jeppe und Raiku jagen Bruno

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger