Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering en deelstaten vechten om het geld

Kort nieuws - 16 juni 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Donderdag onderhandelen de deelstaten met de bondsregering over de verdeling van het geld. Duitsland herverdeelt via de Länderfinanzausgleich de inkomsten over de deelstaten; rijke deelstaten leveren inkomsten in, armere deelstaten krijgen extra geld. De rijke deelstaten willen dat dit systeem wordt aangepast als in 2019 de huidige afspraken aflopen. Daarnaast betalen alle deelstaten mee aan de opbouw van de Oost-Duitse deelstaten, het sogenoemde Solidarpakt. Ook dit loopt in 2019 af. En dan wordt er nog onderhandeld over de extra bijdrage van de bondsregering aan de deelstaten, bijvoorbeeld voor de kosten van de vluchtelingenopvang. Ook over bepaalde belastinghervormingen moeten de bond en de deelstaten het eens worden. De agenda van deze onderhandelingen is dus overvol, wat ze des te moeilijker maakt. De hervorming van de Länderfinanzausgleich, het Solidarpakt en de individuele belastingheffing Solidaritätszuschlag had eigenlijk al geregeld moeten zijn, maar dat is steeds weer uitgesteld. Lees meer bij Tagesschau

Tags: financiën

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger