
Na München: discussie over wapenwetgeving en inzet leger
Kort nieuws - 25 juli 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebNa de schietpartij vrijdag in München, waar een 18-jarige scholier negen mensen doodschoot, discussiëren Duitse ministers over strengere wapenwetgeving en de inzet van het leger in het binnenland. De Beierse minister Hermann van Binnelandse Zaken wil de Bundeswehr in Duitsland kunnen inzetten in geval van terreur- of andere acute dreiging. Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken wil de inzetmogelijkheden van de politie nog een keer goed bekijken. In principe is in Duitsland niet de Bundeswehr, maar de politie verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid. Dat is geregeld in de Duitse grondwet. Alleen bij natuurrampen en zeer ernstige calamiteiten mag het leger in het binnenland worden ingezet. Ook discussiëren Duitse ministers over mogelijke strengere wapenwetgeving. De Maizière wil eerst verder onderzoek over de schietpartij in München afwachten, volgens hem is de Duitse wapenwetgeving al zeer streng. Vice-kanselier Gabriel wel een betere wapencontrole: een labiele of zelfs psychisch zieke 18-jarige moet niet aan wapens kunnen komen, aldus de minister. Verder is de discussie over gewelddadige computergames weer opgelaaid, die de dader in München gespeeld zou hebben. Volgens minister De Maizière hebben deze games een schadelijke invloed op de ontwikkeling van jongeren. Onderzoeken daarover zijn echter niet eenduidig. Lees meer bij Zeit.de (inzet leger en wapenwet) en FAZ.net (games)
Lees meer over 'Politiek':
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten
CDU en SPD willen miljarden investeren in defensie en infrastructuur. Sneuvelt nu toch de schuldenrem?

Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.

Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Reacties
Geen reacties aanwezig