Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Vergeten kinderleed

Columns - 21 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tot ver in de twintigste eeuw heerste in veel West-Duitse kindertehuizen een schrikbewind. Daarover gaat de film 'Freistatt'. In deze Fundgrube - Duits voor 'rijke bron', onze serie waarin we ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Duitsland Instituut artikelen uit ons archief belichten - aandacht voor misbruik in West-Duitse kindertehuizen.

Fundgrube: Vergeten kinderleed
© Edition Salzgeber GmbH
Still uit film 'Freistatt'

Zo'n 800.000 West-Duitse kinderen belandden tussen 1945 en 1975 in kindertehuizen. De omstandigheden waren verschrikkelijk, misbruik en dwangarbeid kwamen veelvuldig voor. Nog altijd vormt dit leed een onderbelichte bladzijde in de Duitse geschiedenis. De film 'Freistatt' van regisseur Marc Brummund uit 2015 wil daar verandering in brengen. De film draait op 22 september in Delft en op 27 september in Amsterdam. Duitslandweb schreef in 2009 over de Heimkinder.

Bondsdag onderzoekt vergeten kinderleed

(3 juni 2009) Ze moesten naakt appèl staan, koude douches nemen, vernederende inspecties op luizen en geslachtsziektes ondergaan, dwangarbeid verrichten of gedwongen medicatie nemen. Ook eenzame opsluiting en stokslagen waren aan de orde van de dag. 

De verhalen van de inmiddels veertig tot zestigjarige voormalige Duitse tehuiskinderen doen soms meer denken aan de wreedheden in concentratiekampen dan aan de tijden van het Wirtschaftswunder, de eerste maanlanding of de studentenrevolte. (...)

Lange tijd bleven de misstanden in de tehuizen onderlicht. Los van psychische verdringingsmechanismen was het vooral in de jaren vijftig en zestig een enorm stigma om een 'tehuiskind' te zijn. Lees het hele artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger