Fundgrube: 'Wir schaffen das'
Columns - 31 augustus 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebEen jaar geleden, op 31 augustus 2015, sprak kanselier Merkel voor het eerst haar 'Wir schaffen das' uit. In deze Fundgrube - Duits voor 'rijke bron', onze serie waarin we ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Duitsland Instituut artikelen uit ons archief belichten - aandacht voor Merkel als boegbeeld van de Willkommenskultur in de zomer van 2015.
Merkel tijdens de 'Wir schaffen das'-persconferentie op 31 augustus 2015
'Wir schaffen das', zei kanselier Merkel op 31 augustus 2015. Daarmee doelde ze op de opvang en de integratie van de rond 1 miljoen vluchtelingen in Duitsland. Ze kreeg voor haar uitspraak veel bijval, maar ook veel kritiek. Ze sprak haar woorden tijdens de jaarlijkse zomerpersconferentie voor journalisten in Berlijn, in de zomer waarin Duitsers en ook veel Duitse media massaal hun solidariteit met vluchtelingen toonden. Dat was mede een reactie op het sterk toegenomen geweld van extreem-rechts.
Merkel als boegbeeld van 'Willkommenskultur'
(15 september 2015) Het was SPD-leider en vice-kanselier Sigmar Gabriel die zich in augustus op dit thema profileerde en de aanslagen scherp veroordeelde. CDU-minister De Maizière liet een heel ander geluid horen. Hij stelde de financiële vergoedingen die asielzoekers krijgen ter discussie. Toch trokken nog geen twee weken later karavanen vluchtelingen richting Duitsland die “Germany, Germany” scandeerden en foto’s van Merkel meedroegen.
Wat was er in de tussentijd gebeurd? Mede onder druk van de media en de publieke opinie en om een vuist te maken tegen extreem-rechts sprak Merkel eind augustus duidelijk uit dat Syrische vluchtelingen in Duitsland welkom zijn. "Wir schaffen das", zei ze met het oog op de opvang en de integratie van vluchtelingen. De dienst die verantwoordelijk is voor het immigratiebeleid liet weten dat Syriërs in Duitsland niet worden teruggestuurd naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen - dit in tegenspraak met het verdrag van Dublin, dat bepaalt dat een asielzoeker de procedure ingaat in het eerste Europese land waar hij is geregistreerd. Lees verder
Lees meer over 'Vluchtelingen':
Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe
Per maand mogen 1000 gezinsleden van vluchtelingen met een beperkte verblijfsstatus naar Duitsland komen.
CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
De dreigende regeringscrisis in Berlijn lijkt afgewend, voor even dan. Hier gaat het om:
Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Crisisberaad in Berlijn. Minister Seehofer wil vluchtelingen aan de grens kunnen wegsturen, Merkel blokkeert dit plan.
Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort
Veel vluchtelingen komen getraumatiseerd in Duitsland aan. Het merendeel krijgt geen psychische hulp.
Reacties