Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel blijft erbij: 'Wir schaffen das'
Persconferentie Merkel na aanslagen in Duitsland

Achtergrond - 28 juli 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel blijft bij haar uitspraak 'Wir schaffen das', die ze 11 maanden geleden deed bij het begin van de vluchtelingencrisis. Ze kondigde vanmiddag in een extra persconferentie een negen-puntenplan aan voor meer veiligheid. 

Merkel blijft erbij: 'Wir schaffen das'
© Screenshot persconferentie
Merkel tijdens de extra ingelaste persconferentie na de aanslagen in Duitsland

Kanselier Merkel houdt vast aan het beleid dat ze vorig jaar heeft ingezet. Dat zei ze vanmiddag bij een extra ingelaste persconferentie naar aanleiding van de aanslagen vorige week in Würzburg, München en Ansbach. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het ons lukt aan onze historische opgave - en dit is een historische vuurproef in tijden van globalisering - te voldoen."

De aanslagen in Würzburg en Ansbach noemde ze "islamistische terreur". Ze breken "beschavingstaboes", zei de kanselier. "Ze gebeuren op plaatsen waar ieder van ons had kunnen zijn." Deze "barbaarse daden" moeten worden vervolgd en schuldigen moeten worden gestraft, aldus Merkel. "Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en de nabestaanden, onze veiligheid en aan de vele onschuldige vluchtelingen."

In een trein naar Würzburg viel een 17-jarige asielzoeker vorige week reizigers met een bijl en een mes aan, waarbij vijf mensen gewond raakten. In Ansbach pleegde een 27-jarige man uit Syrië zondagavond een zelfmoordaanslag met een bom. Daarbij raakten vijftien mensen gewond.

'Vasthouden aan onze manier van leven'

De kanselier toonde zich extra getroffen door het feit dat de daders vluchtelingen waren "die in Duitsland bescherming zochten of deden alsof ze bescherming zochten". De daders bespotten het land dat hen heeft opgenomen, aldus de kanselier, en ze bespotten alle mensen die vluchtelingen helpen en de vele vluchtelingen die wel bescherming in Duitsland zoeken. Dat de daders van de aanslagen in Würzburg en Ansbach vóór de grote vluchtelingenstroom van september 2015 naar Duitsland zijn gekomen, doet er niet toe, aldus de kanselier. Eerder deze week benadrukte onder meer een regeringswoordvoerster dat feit om aan te geven dat er geen verband is tussen de aanslagen en de vluchtelingenstroom.

'De daders bespotten het land dat hen heeft opgenomen'

Merkel noemde in haar statement ook de terreurdaden in Nice, in de kerk bij Rouen en in Orlando in de VS. Het is het doel van deze terroristen "onze manier van leven te ontwrichten. Ze zaaien haat en angst tussen de culturen en ze zaaien haat en angst tussen de religies." Ze benadrukte dat "wij moeten vasthouden aan onze manier van leven", dat er steeds weer een nieuwe balans moet worden gevonden tussen vrijheid en veiligheid, maar dat "we wat wij belangrijk vinden niet kapot mogen laten maken". Daarbij horen ook de grondbeginselen dat de waarde van ieder mens onaantastbaar is, aldus Merkel, en dat vervolgden asiel en vluchtelingen bescherming krijgen volgens het Verdrag van Genève.

Fragmenten van Merkels persconferentie:

Negen puntenplan

Er is al veel bereikt sinds vorig jaar, benadrukte de kanslier. Maar om "de vrije en democratische rechtsstaat" te kunnen garanderen is meer nodig en daarom kondigde ze negen maatregelen aan. Daaronder de oprichting van een nieuwe instantie voor informatietechniek; meer personeel voor de veiligheidsinstanties; een systeem dat vroeg waarschuwt als vluchtelingen radicaliseren; meer oefeningen voor het leger op de inzet bij grote terreuraanslagen; betere samenwerking tussen Europese veiligheidsdiensten; en zorgen dat het uitzettingsbeleid beter werkt. Daarvoor wil Merkel onder meer afspraken maken met Afghanistan. Ook de afspraken met Noord-Afrikaanse landen om vluchtelingen terug te nemen die Duitsland moeten verlaten, moeten worden verbeterd, aldus de kanselier.

'We zijn niet in oorlog of in strijd met de islam'

Merkel wilde niet ingaan op de vraag van een journalist of ze zich volgend jaar bij de verkiezingen weer kandidaat stelt voor het kanselierschap. Daar is het vandaag niet het tijdstip voor, zei ze.

Verder is ze teleurgesteld in de geringe bereidheid van sommige Europese landen om te helpen het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Over de Turkse president Erdogan zei ze dat ze zich zorgen maakt over de manier waarop hij op de staatsgreep van vorige week reageert. Hij verliest daarbij de verhoudingen uit het oog, vreest ze.

De kanselier benadrukte dat er geen sprake is van een oorlog tegen een religie. Duitsland strijdt samen met Frankrijk en andere bondgenoten in Syrië en Mali tegen terrorisme, zei ze. "Wat ik belangrijk vind: we zijn niet in oorlog of in strijd met de islam. Ik geloof dat we in een strijd of voor mijn part ook in een oorlog tegen IS zijn." 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger