Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe
Achtergrond - 31 juli 2018 - Auteur: Marja VerburgFamilieleden van vluchtelingen met een beperkte (subsidiaire) verblijfsstatus - vooral Syriërs - mogen vanaf deze week weer naar Duitsland komen. Het gaat om 1000 gezinsleden per maand. In maart 2016 werd gezinshereniging voor deze groep stopgezet.
Tijdens een demonstratie in Stuttgart deze maand eist een man 'Gezinshereniging - nu'
Vluchtelingen met een beperkte (subsidiaire) status mogen niet lang in Duitsland blijven, maar kunnen nu niet worden teruggestuurd omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Veel Syriërs vallen in deze categorie. In het regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in maart afgesproken dat vanaf 1 augustus voor deze groep 1000 familieleden (partners, kinderen en ouders van minderjarigen) per maand naar Duitsland mogen reizen. Voor mensen met een volledige vluchtelingenstatus geldt deze beperking niet.
De gezinshereniging was een van de belangrijkste strijdpunten tussen de CDU, CSU en SPD bij hun coalitieonderhandelingen begin dit jaar. De CSU wilde dat Duitsland niet meer dan 200.000 vluchtelingen per jaar zou toelaten. Omdat de CDU en de SPD geen mensen bij de grens wilden weigeren en gezinshereniging in principe niet mag worden verboden, kwam als compromis uit de bus om maximaal 1000 familieleden per maand te laten nakomen.
Vage criteria
Er zijn zo'n 200.000 vluchtelingen met een subsidiaire status in Duitsland. Hoeveel familieleden zij in het buitenland hebben, is onbekend, meldt nieuwssite tagesschau.de. De afgelopen twee jaar zijn 34.000 aanvragen van familieleden van vluchtelingen met een subsidiaire status ingediend die naar Duitsland willen komen, heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. 28.000 van hen komen uit Syrië.
Het Bundesverwaltungsamt - dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken - moet op "humanitaire gronden" gaan bepalen welke 1000 gezinsleden per maand dat zijn. Dat is zo vaag als het klinkt, schrijft Die Welt. Het kan gaan om minderjarige kinderen, mensen die al heel lang van elkaar gescheiden zijn of mensen die ziek zijn. Als de aanvrager in Duitsland werk heeft en goed Duits spreekt, zijn de kansen groter dat zijn of haar familie mag nakomen. Maar deze criteria zijn op veel mensen van toepassing: hoe dan te bepalen wie er wel en wie er niet mag komen? Hoe zwaar moeten de verschillende factoren wegen?
Kritiek
Er is veel kritiek van politici en sociale organisaties op de regeling. Deze beperking van de gezinshereniging is onmenselijk, de regering schendt daarmee een fundamenteel grondrecht, citeert FAZ.net Groenen-voorzitter Annalena Baerbock. De voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Bondsdag Gyde Jensen (FDP) vindt dat gezinshereniging niet beperkt kan worden met willekeurige aantallen per maand. Zij pleit voor duidelijke criteria, zoals de vraag of mensen in levensgevaar verkeren.
De verwachting is dat veel mensen van wie de aanvraag niet wordt gehonoreerd naar de rechter stappen. Maar met de huidige regelgeving is het voor rechters moeilijk om klachten tegen het afwijzen van een visum te beoordelen, liet de voorzitter van de vereninging van bestuursrechters al eerder aan Die Welt weten. Rechters hebben bovendien nu al hun handen vol aan zo'n 350.000 asielzaken, vooral klachten over het afwijzen van asielverzoeken.
Lees meer over 'Vluchtelingen':
CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
De dreigende regeringscrisis in Berlijn lijkt afgewend, voor even dan. Hier gaat het om:
Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Crisisberaad in Berlijn. Minister Seehofer wil vluchtelingen aan de grens kunnen wegsturen, Merkel blokkeert dit plan.
Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort
Veel vluchtelingen komen getraumatiseerd in Duitsland aan. Het merendeel krijgt geen psychische hulp.
Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker
In sommige deelstaten kunnen Duitsers garant staan voor Syrische vluchtelingen. Maar de mogelijkheden worden beperkt.
Reacties
Geen reacties aanwezig