Brede steun voor aanscherping demonstratierecht
Nieuws

Achtergrond - 11 maart 2005

(11 maart 2005) Met grote meerderheid is de Bondsdag vandaag akkoord gegaan met een aanscherping van het recht op bijeenkomst. Het wordt neonazi’s in de toekomst verboden om voor ‘historische gedenkplaatsen van bovenregionaal belang’ te demonstreren. Ook het strafrecht zal worden aangepast, om rechts-extremisten makkelijker te kunnen aanpakken.

De beperking van het recht op bijeenkomst, dat in Duitsland zoals in Nederland een in de grondwet verankerd recht is, is expliciet gericht op gedenkplaatsen van de Tweede Wereldoorlog. Alleen het holocaust-monument in Berlijn zal als zodanig in de wet worden genoemd, als plek waar demonstraties voortaan makkelijker kunnen worden verboden, wanneer die de waardigheid van de herdachte slachtoffers kunnen schenden. De Duitse deelstaten wordt daarnaast de mogelijkheid opengelaten om met aanvullende wetten de aanscherping ook op andere plaatsen, zoals voormalig concentratiekampen, van toepassing te laten zijn.

Daarnaast zullen rechts-extremisten, die bij dergelijke plaatsen uiting geven aan verheerlijking van het nationaal-socialistische gedachtegoed, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Bondsdaglid van Die Grünen Volker Beck lichtte toe, met deze maatregelen demonstraties van neonazi’s op bepaalde plekken beter te kunnen verbieden. De voorstellen zijn een reactie op de aankondiging van de NPD op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog te willen herdenken bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

De wetswijzigingen zijn een afzwakking van een eerder wetsvoorstel, om diezelfde reden ingediend door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Otto Schily en Brigitte Zypries (beide SPD). Dat voorstel bleek de extreem-rechtse demonstratie op een ongrondwettelijke wijze wilde verbieden. Vandaar dat Beck nu benadrukte, dat “wie meent alle demonstraties van deze extreem-rechtse warhoofden nu te kunnen verbieden, zich danig in de grondwet vergist. Ook warhoofden bezitten grondrechten.”   

Beide wetswijzigingen werden door een overgrote meerderheid van de Bondsdag toegestemd, nadat de coalitiepartners SPD en Die Grünen afgelopen week een compromis hadden gesloten met de oppositionele CDU/CSU. Alleen de liberale FDP stemde tegen de voorstellen. Zij verwijt de Bondsdag te makkelijk in te stemmen met aanscherpingen van grondrechten, dat ze “een foute wijze om extreem-rechts te bestrijden” noemt.

Die Welt
Bundestag verschärft das Versammlungsrecht

Der Spiegel
Große Mehrheit für Verschärfung des Versammlungsrechts

Frankfurter Allgemeine Zeitung
“Signal einer wehrhaften Demokratie”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger