Deelstaten willen collegegeld invoeren
Nieuws

Achtergrond - 10 november 2004

(10 november 2004) De door de CDU/CSU geregeerde deelstaten willen het verbod op collegegeld in Duitsland opheffen. Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie, behandelde gisteren een klacht van deze deelstaten. Minister Bulmahn van Onderwijs is tegen de afschaffing van het verbod. Tijdens de zitting demonstreerden duizenden studenten in Karslruhe tegen de invoering van collegegeld.

De deelstaten Baden-Württemberg, Saksen, Beieren, Saksen-Anhalt, Saarland en Hamburg, allen geregeerd door de CDU/CSU, willen de mogelijkheid krijgen collegegeld te heffen. Alleen op die manier kan het onderwijs in Duitsland beter worden en internationale vergelijkingen stand houden, vinden zij. Bovendien gaat het verbod in tegen de financiële onafhankelijkheid van de deelstaten.

Het verbod op het heffen van collegegeld is in 2002 ingevoerd. Minister Edelgard Bulmahn wil daarmee garanderen dat er voldoende studenten blijven, zeker als de jaargangen aan de beurt zijn waarin niet zoveel kinderen zijn geboren. Collegegeld vormt dan een te hoge financiële drempel, zeker voor kinderen uit gezinnen met een midden- of laag inkomen. Bovendien wil Bulmahn niet dat er te grote verschillen ontstaan tussen de verschillende deelstaten. Enkele duizenden studenten demonstreerden gisteren in de binnenstad van Karlsruhe tegen de invoering van collegegeld. Zij vinden dat daarmee het onderwijs van hen gestolen wordt.

Het Bundesgerichtshof moet nu bepalen of de minister het verbod had mogen invoeren. Als dat niet het geval is, kunnen de deelstaten zelf beslissen of en hoeveel collegegeld ze willen heffen. Baden-Würrtemberg en Beieren willen dan dat studenten 500 euro per semester gaan betalen. Een uitspraak wordt in het voorjaar van 2005 verwacht. Het ziet er naar uit dat het Bundesverfassungsgericht in het voordeel van de deelstaten zal beslissen. De regering mag de deelstaten, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, alleen regels voorschrijven als dat voor het scheppen van gelijkwaardige levensverhoudingen “noodzakelijk” is. Tot nog toe is het Bundesverfassungsgericht steeds geneigd geweest deze formulering in het voordeel van de deelstaten uit te leggen.

Süddeutsche Zeitung
"Wir wollen den Spielraum, unterschiedliche Regelungen treffen zu können"
Von null bis 900 Euro pro Semester

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bulmahns Betonfassade

Die Welt
Studiengebühren auf dem Prüfstand

Der Spiegel
Die Fünferbande wackelt nicht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger