Omstreden kunstcollectie te zien in Berlijn
Nieuws
Achtergrond - 21 september 2004
(21 september 2004) Vandaag opent in het kunstmuseum Hamburger Bahnhof in Berlijn de tentoonstelling van de omstreden Flick-collectie. Friedrich Christian Flick bezit één van de belangrijkste collecties moderne kunst ter wereld. Als kleinzoon van de nationaal-socialistische ondernemer Friedrich Flick, die tijdens de nazi-tijd met behulp van dwangarbeiders een vermogen wist op te bouwen, wordt hem echter verweten zijn collectie gekocht te hebben met "bloedgeld".
Het industrieconcern van Friedrich Flick kwam van de grond toen hij zich in de jaren dertig op de wapenindustrie ging concentreren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon zijn onderneming dankzij de inzet van dwangarbeiders uitgroeien tot het grootste industrieconcern van Duitsland. Op het hoogtepunt had hij 50.000 dwangarbeiders in dienst - bijna de helft van zijn totale personeel. Na de oorlog werd Flick veroordeeld, maar na zijn vrijlating kon hij met zijn overgehouden vermogen opnieuw een enorm concern opbouwen.
Kleinzoon Friedrich Christian Flick wordt nu verweten dat hij nooit heeft willen betalen voor het fonds ter schadeloosstelling van vroegere dwangarbeiders. Wel heeft hij 10 miljoen euro gestoken in een eigen stichting tegen racisme, intolerantie en vreemdelingenhaat. Flick bezit met 2500 werken van 150 kunstenaars één van de belangrijkste moderne kunstcollecties ter wereld. Zo bezit hij de grootste verzamling werk van de Amerikaan Bruce Naumann. Daarnaast omvat zijn collectie werken van Marcel Duchamp, Nam June Paik, Dieter Roth en Cindy Sherman.
De tentoonstelling van zijn collectie in Berlijn heeft in Duitsland veel negatieve reacties uitgelokt, vooral van zijde van joodse organisaties en kunstenaars. Ook bondskanselier Schröder krijgt een veeg uit de pan, omdat hij vandaag de tentoonstelling zal openen. De Grünen-fractie in de Bondsdag verwijt hem mee te werken aan de ongewenste rehabilitatie van een zeer beladen familienaam. Een opvallend positief geluid kwam van kunstverzamelaar Heinz Berggruen, die zelf in een concentratiekamp heeft gezeten: "Laten we niet, koppig en met oogkleppen op terugkijkend, praten over […] het witwassen van bloedgeld, maar tolerant en met open blik naar de toekomst kijken."
Der Spiegel
"Spießrutenlauf" zur Eröffnung
Süddeutsche Zeitung
Fesseln der Familienbande
Berliner Zeitung
Unbarmherziger Normalfall
Reacties
Geen reacties aanwezig