SPD wil toch referendum over EU-grondwet
Nieuws

Achtergrond - 30 augustus 2004

(30 augustus 2004) De SPD wil na een eerdere afwijzing toch een referendum over de nieuwe EU-grondwet. De partij stelt voor de grondwet te wijzigen, zodat begin 2005 een referendum hierover én over andere thema's mogelijk wordt.

Een groot aantal EU-lidstaten, waaronder Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, stelt de bevolking in staat zich uit te spreken over de grondwet van de Europese Unie, waarover de lidstaten in juni overeenstemming bereikten. In Duitsland verbiedt de grondwet zo'n referendum. Op dit moment is er slechts sprake van een referendum wanneer een wijziging van het grondgebied van de Bondsrepubliek op het spel staat.

Afgelopen weekeinde maakte de partijtop van de SPD haar voornemen bekend de grondwet te willen wijzigen om referenda over vele beleidsbeslissingen, waaronder de aanname van de EU-grondwet, mogelijk te maken. Met haar standpunt verlaat de SPD haar vroegere positie en die van de bondsregering, dat een referendum over de EU-grondwet niet alleen uit wettelijk, maar ook uit politiek oogpunt ongewenst was. Voorheen was men namelijk van mening dat de EU-grondwet zo snel mogelijk door het parlement en deelstatenkamer, Bondsdag en Bondsraad, zou moeten worden goedgekeurd.

Maar binnen de SPD klonken net als binnen de coalitiepartner Bündnis 90/Die Grünen en de oppositiepartijen ook stemmen vóór een referendum over de EU-grondwet. De partijtop van de SPD hoopt nu al deze stemmen te kunnen gebruiken om een grondswetsherziening te realiseren die veel verder gaat dan slechts een referendum over de EU-grondwet.

De komende herfst zal de SPD een initiatief voor een grondswetswijziging in het parlement inbrengen. Omdat voor een grondwetswijziging een tweederde meerderheid in zowel Bondsdag en Bondsraad is vereist, moet het initiatief ook door een deel van de CDU worden gesteund. Of het initiatief op voldoende steun kan rekenen is twijfelachtig. Bij veel van de oppositieleden die vóór een referendum over de EU-grondwet zijn, heerst scepsis wat betreft referenda over een bredere waaier van onderwerpen. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat de SPD er bij voorbaat al vanuit dat het voorstel in het parlement zal sneuvelen. Waar het de partij echter om zou gaan is de oppositie de loef af te steken. Die kan na het verwerpen van het SPD-initiatief niet meer geloofwaardig flirten met een referendum over de EU-grondwet.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Keine neue Sozialreformen in diese Legislaturperiode"

Süddeutsche Zeitung
SPD will Volksabstimmung über EU-Verfassung

ZDFHeute
SPD will EU-Referendum ermöglichen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger