Gabriel bezoekt Libië en belooft 3,5 miljoen euro vluchtelingenhulp
Kort nieuws - 8 juni 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister Gabriel (SPD) van Buitenlandse Zaken is vandaag in Libië. Het bezoek is om veiligheidsredenen tot zijn aankomst vanmorgen geheim gehouden. Gabriel belooft 3,5 miljoen euro voor hulp aan vluchtelingen.
Gabriel voert vandaag gesprekken met de internationaal erkende overgangsregering van Libië. Het land is verdeeld, drie verschillende regeringen eisen de macht op. De door de VN erkende overgangsregering heeft buiten hoofdstad Tripoli nauwelijks controle over het land, maar het is voor Europa van belang gesprekken te voeren omdat vanuit Libië het grootste deel van de vluchtelingen uit Afrika naar Europa vertrekt. Gabriel wil zich over de situatie in de vluchtelingenkampen informeren en kijken of er iets tegen de instabiliteit van het land kan worden gedaan. Hij roept de conflictpartijen op met elkaar te praten en naar compromissen te zoeken. Lees meer bij Spiegel Online
In gesprekken met zijn Saoedische collega Adel Al-Jubeir heeft Gabriel woensdag in Berlijn aangeboden te bemiddelen in het conflict met Qatar. Het is belangrijk dat de coalitie tegen IS intact blijft, aldus Gabriel. Maandag braken Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jemen en Egypte verrassend de diplomatieke banden met Qatar. Zij beschuldigen het land ervan organisaties als de Moslimbroederschap te steunen. Gabriel uitte eerder deze week al kritiek op de isolatie van Qatar. "Zo'n Trumpisering van de omgang met elkaar is een regio die sowieso al door crises wordt geteisterd bijzonder gevaarlijk", aldus Gabriel. Lees meer bij Spiegel Online en Frankfurter Rundschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig