Bloeiende landschappen aan de Ruhr
De transformatie van het Ruhrgebied

Achtergrond - 22 juni 2004

(22 juni 2004) Nog steeds associëren veel mensen het Ruhrgebied met kolen en staal, industrie en vervuiling. Ten dele hebben ze gelijk, want de basis van het gebied werd meer dan tweehonderd jaar geleden gelegd door de zware industrie. Deze industrie was de motor voor de ontwikkeling en groei van het gebied. Ze hebben echter ook ongelijk, omdat deze motor al lang niet meer draait. Waar vroeger brandende kolenbergen stonden wordt nu gefietst en gewandeld. Voormalige hoogovencomplexen zijn veranderd in bijzondere culturele locaties.

"Net zoals de IBA zie ik dat het een unieke en spannende regio is", aldus de Zeitsprung-directeur. Hij noemt "het opnieuw beleven van het schijnbaar bekende" een belangrijke doelstelling van de IBA. Daarmee was ze een motor voor een nieuwe waarneming van het gebied. Getuigen daarvan zijn vele projecten van de IBA: kunstmatige plaatsen werden plaatsen voor kunst. Bovendien heeft de IBA volgens Köddermann laten zien dat samenwerking tussen de steden mogelijk en noodzakelijk is om het Ruhrgebied in de concurrentie met andere Europese metropolen staande te kunnen laten houden.

Terugkijkend op de IBA en vooruitkijkend naar de toekomst geeft Köddermann aan dat de IBA de belangrijkste impuls tot nu toe is geweest voor het Ruhrgebied. Toch moet men niet denken: "hier is iets in 15 jaar opgebouwd en nu schijnt de zon", meent Köddermann. "Juist vanwege de chaos is het interessant."

De ontwikkeling van vele IBA projecten berust op duurzaamheid. Nadat de IBA in 1999 de deur achter zich dichttrok hoopt hij dat de projecten in de toekomst nog genoeg tijd krijgen zich te ontwikkelen. Daarom hecht hij veel belang aan de verdere ontwikkeling, verbinding en uitbreiding van het Emscher Landschaftspark.

Köddermann wijst op de statistieken die voorspellen dat de bevolkingsdichtheid in het Ruhrgebied in de toekomst sterk zal afnemen. Bovendien heeft het gebied een werkloosheidspercentage van rond de 12 procent - in sommige stadsdelen zelfs 25 procent - en de tendens is stijgend. Regionale samenwerking is volgens hem de enige manier om stijgende toerismecijfers, groeiende bedrijvigheid en een prettige leefomgeving voor de bewoners te bewerkstelligen. Dan zullen bijvoorbeeld Nederlandse toeristen het gebied in de toekomst niet meer zien als iets waar je doorheen moet om op interessantere plaatsen te komen, maar een regio die zelf een bezoek waard is.

Elsbeth Raedts is sociaal geografe en werkt bij het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Het interview met Peter Köddermann hield zij op 2 april 2004. Voor meer informatie over excursies in het Ruhrgebied: elsbethraedts@hotmail.com

Op 10 juli organiseert Extraschicht "Die Nacht der Industriekultur", met festiviteiten overal in het Ruhrgebied. De RuhrTriennale koppelt eveneens culturele evenementen aan de industriecultuur van het Ruhrgebied. Bekijk tenslotte de website van het toeristenbureau voor het Ruhrgebied voor meer tips.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger