Chirac en Schröder vinden elkaar in Brussel
Nieuwsflash

Achtergrond - 18 juni 2004

(19 juni 2004) Als het op Europa aankomt, zijn Duitsland en Frankrijk momenteel elkaars beste vrienden. Ook tijdens de tweedaagse Europese top, die gisteren in Brussel begon, trekken ze één lijn. Dat valt met name op bij de benoeming van de opvolger van Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens de planning had die benoeming op de eerste dag van de top al een feit moeten zijn. Inmiddels is de tweede en laatste dag van start gegaan en is er nog steeds geen opvolger aangewezen. Aanvankelijk leek de Belgische premier Guy Verhofstadt, die zich verzekerd wist van de steun van Frankrijk en Duitsland, de meeste kans op de positie te maken. Zijn kandidatuur stuitte evenwel op bezwaren van Engeland en van conservatief Europa, verenigd in de Europese Volkspartij (EVP).

Die partij wil dat de Commissie-voorzitter uit de eigen gelederen komt, omdat de EVP de grootste is in het Europese Parlement en schoof daarom de Brit Chris Patten naar voren. Patten kan echter niet rekenen op steun van Frankrijk, omdat Groot-Brittanië volgens de woorden van president Chirac "niet op alle terreinen aan het Europese beleid deelneemt".

De kans is derhalve groot, dat zowel Verhofstadt als Patten bij de stemming van vanavond geen meerderheid zal behalen. De EVP hoopt er dan op, dat haar aanvankelijke kandidaat, de conservatieve Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker, zich alsnog beschikbaar zal stellen. Juncker, wiens kandidatuur gesteund werd door een meerderheid in de Europese Raad van Ministers, had zich eerder teruggetrokken vanwege zijn verkiezingsbelofte, niet naar Europa te zullen vertrekken.

Frankrijk en Duitsland spraken reeds een dag voor de Brusselse top over hun "naadloze eensgezindheid" wat betreft alle op handen zijnde kwesties. Om uit de impasse te geraken hebben ze zich dan ook gezamenlijk bereid getoond ook een andere kandidaat dan Verhofstadt te zullen steunen, als zeker is dat deze de officiële kandidaat van de Raad van Ministers wordt. Dat gebeurt, als tenminste zeventien van de 25 landen de kandidatuur steunen. De voorzitter van de top, de Ierse premier Bertie Ahern, zal de kandidaat dan formeel voordragen, waarna het Europese Parlement hem moet bevestigen. Dat staat gepland voor 21 juli.

De kwestie om de opvolging van Prodi lijkt de eigenlijke agenda van de Brusselse top, de Europese grondwet, vandaag te overschaduwen. Dat, terwijl juist op dit slepende punt positieve geluiden te horen zijn, van onder meer bondskanselier Schröder en Joschka Fischer. Die laatste sprak van "een grote bereidheid tot overeenstemming te komen en een duidelijke toenadering in de kwestie".

Die overeenstemming bestaat in ieder geval tussen Frankrijk en Duitsland. Beide landen houden vast aan het principe van de dubbele meerderheid bij de stemverhouding in de nieuwe Europese Unie. Spanje en Polen, die besluitvorming op dit punt eerder tegenhielden, lijken nu akkoord te gaan met een compromis van Ierland. Daarnaast zal, tevens dankzij een Iers compromis, de invloed van de Europese Commissie op de nationale economie beperkt blijven. Dit tot verdriet van Nederland, maar ten zeerste naar wens van veel andere landen, onder wie Duitsland.

Der Spiegel
Brüsseler Spitzen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Es wird ein langer Tag werden"

Süddeutsche Zeitung
Kampfabstimmung um Prodis Nachfolge

Kompromisse aus Dublin

Chirac und Schröder betonen "nahtlose Übereinstimmung"

Die Welt
EU streitet über Prodi-Nachfolge

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger