Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en Nederland steggelen over zeegrens
Grensgeschil kan bouw Duits windmolenpark vertragen

Achtergrond - 13 januari 2011

Een Duits windmolenpark in de Noordzee is inzet van diplomatieke onderhandelingen tussen Nederland en Duitsland. Volgens Nederland komt een deel van de molens in Nederlands water te staan. Duitsland denkt daar anders over en heeft de vergunningen al afgegeven.

Duitsland en Nederland steggelen over zeegrens
© 2011 Google-Kaartgeg./2011 Tele Atlas
Komst windmolenpark maakt grensgeschil weer actueel.

Ze houden de kwestie liever stil, laat een woordvoerder van de ambassade in Berlijn weten als Duitslandweb informeert of berichten over een grensconflict in Duitse media kloppen. Maar inderdaad, bevestigt het ministerie later, “Nederland en Duitsland zijn in gesprek hierover.”

Over waar Duitsland ophoudt en Nederland begint bestaat over het algemeen geen twijfel. Toch is er tussen beide landen al eeuwenlang onenigheid over de loop van de grens in de Eemsmond en de Noordzee. De komst van het windmolenpark maakt dit grensgeschil weer actueel.

Energiebedrijf EWE wil nog dit jaar beginnen met de bouw van het windmolenpark Riffgat in zee, 15 kilometer ten noordwesten van het Oost-Friese eiland Borkum en ten noorden van het Groningse eiland Rottumerplaat. Ergens in de buurt van het geplande park in de Noordzee begint Nederland. Waar precies, is niet helemaal duidelijk.

Riffgat is een miljoenenproject dat volgens EWE 100.000 huishoudens van energie kan gaan voorzien. In september 2010 kreeg het bedrijf groen licht van de Duitse autoriteiten voor de bouw, meldde de Hannoversche Allgemeine Zeitung eind december.

Nederlandse vergunningen

Volgens de regionale krant leek de onduidelijkheid over waar de zeegrens tussen beide landen precies loopt geen problemen op te leveren voor de bouw van het project. Totdat de Duitse overheid bekendmaakte dat het deels om een beschermd vogelgebied gaat. Bezwaarmakers uit Nederland trokken volgens de krant aan de bel en eisten dat EWE ook de benodigde vergunningen bij de Nederlandse autoriteiten aanvraagt.

Een Nederlandse vergunningsprocedure wil Duitsland voorkomen want dat zou het project ernstig vertragen. Nederland heeft volgens de Hannoversche Allgemeine Zeitung op zich geen problemen met het park, maar wil niet dat het een erkenning impliceert dat dit stuk zee van Duitsland is. In december hebben betrokken partijen in Berlijn over de kwestie gesproken, bevestigt Buitenlandse Zaken.

Al eeuwenlang onduidelijk

Waar precies de grens loopt in het noordelijkste puntje van Nederland is al eeuwenlang onduidelijk. Over de Eemsmond en de Dollard hebben de landen in de jaren zestig een verdrag getekend waarin geen precieze grens wordt vastgelegd, maar de landen overeenkomen als goede buren samen te werken.

De grens in zee is in de jaren tachtig door de VN vastgesteld op 12 zeemijlen uit de kust. Waar die gebieden overlappen moeten landen onderling afspreken waar de grens ligt. Dat hebben Nederland en Duitsland tot op heden niet gedaan.

Het levert voor vissers en baggeraars in de regio soms lastige situaties op. Schipper Anne Liemborg vertelt in een essay voor een Groninger verhalenwedstrijd: "Ik heb er een jaar of zeven met een zandzuiger gevaren. Een collega van mij die aan de andere kant van de boei bezig was geweest, ontving een schrijven van Duitse zijde. Dat hij gezogen had op Duits gebied en een boete kreeg. Ik niet, want ik lag aan de andere kant van de boei. Sindsdien paste ik wel op dat ik nooit voorbij die denkbeeldige grens ging."

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Der Sint

Der Sint

Bij de eerste Sint-intocht in Berlijn sinds de pandemie speelt Merlijn Schoonenboom weer even ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?


Lees meer

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

In Münster is nieuw lesmateriaal gepresenteerd voor Nederlandse en Duitse scholieren in de grensstreek


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger