Duitslandweb logo Duitslandweb

Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland
Derby met geschiedenis

Achtergrond - 14 juni 2012

Op 13 juni 2012 staan Nederland en Duitsland voor het eerst sinds 2004 weer tegenover elkaar tijdens een groot toernooi. Duitsland wint met 2-1. Beide landen hebben al tientallen keren tegen elkaar gespeeld. Tussen de onderlinge ontmoetingen zitten enkele beladen, maar ook een aantal schitterende wedstrijden.

Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland
© Afb.: flickr.com, färdder
In 2005 speelden Nederland en Duitsland een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar. De wedstrijd eindigde in 2-2.

De eerste Nederland-Duitsland wordt op 24 april 1910 in Arnhem gespeeld. Nederland verslaat het Duitse keizerrijk met 4-2. Daarna volgt een reeks vriendschappelijke duels, waarin beide landen aan elkaar gewaagd zijn. Aan één van deze wedstrijden hebben de Nederlandse spelers minder prettige herinneringen: in 1937 wordt in Düsseldorf een wedstrijd tegen nazi-Duitsland gespeeld.

Horst-Wessel-Lied

Voor aanvang van de wedstrijd worden voor het Duitse team twee liederen ten gehore gebracht. Eerst het ‘Horst Wessel-Lied’, de hymne van de NSDAP, en vervolgens het volkslied met de zin ‘Deutschland über alles’. Aan de Nederlandse voetballers was opgedragen tijdens het eerste lied niet in de houding te gaan staan, maar bij het tweede lied wel. Zij volgen gehoorzaam de instructies op, maar erg op hun gemak voelen zij zich waarschijnlijk niet. In het met nazisymbolen versierde Rhein-stadion eindigt de partij in 2-2. Na afloop weigeren de Nederlandse spelers contact met de tegenstanders.

Ruim een jaar later, in december 1938, staat in Rotterdam de wedstrijd Nederland-Duitsland op het programma. De aankondiging van de wedstrijd levert commotie op, omdat een maand eerder de Reichskristallnacht had plaatsgevonden. Burgemeester P.J. Oud besluit de wedstrijd wegens verwachte ordeverstoringen te verbieden. De belangrijkste leider van de voetbalbond, Karel Lotsy, is woedend over dit besluit. Volgens hem had de wedstrijd gewoon moeten doorgaan.

Na de Tweede Wereldoorlog

De eerste keer dat het Nederlandse en Duitse elftal elkaar na de Tweede Wereldoorlog weer ontmoeten, is tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in 1956. Nederland verslaat de wereldkampioen van 1954 in Düsseldorf door twee doelpunten van sterspeler Abe Lenstra.

Hierna volgen nog enkele oefenduels tot het er in 1974 werkelijk om gaat: Nederland en Duitsland spelen de WK-finale in München. Oranje had indruk gemaakt tijdens het toernooi, door met mooi voetbal onder meer Argentinië en Brazilië te verslaan. Met een snoeiharde penalty van Johan Neeskens komt Nederland al in de tweede minuut op voorsprong. Halverwege de eerste helft krijgt ook Duitsland een strafschop: 1-1. Net voor rust scoort spits Gerd Müller de 2-1. In de tweede helft wordt niet meer gescoord en Duitsland is wereldkampioen.

De finale van het WK staat voor menig Nederlander in het geheugen gegrift. Hoe kón Oranje deze wedstrijd verliezen? Het totaalvoetbal waar het Nederlandse team om werd geroemd, komt er in de finale niet uit. De Duitsers zijn domweg beter.

Wraak

Veertien jaar later neemt Nederland wraak voor de verloren WK-finale. Oranje verslaat Duitsland in de halve finale van het EK 1988 in het Olympia-stadion in München. Na de 1-0 van ‘aartsvijand’ Lothar Matthäus komt Nederland terug in de wedstrijd door een penalty van Ronald Koeman. De ontlading is enorm als Marco van Basten net voor het einde van de wedstrijd de bal langs doelman Eike Immel schiet. In de finale verslaat Nederland vervolgens de Sovjet-Unie.

Twee jaar later spelen Nederland en Duitsland op het WK in Italië de achtste finale tegen elkaar. Veel meer nog dan de uitslag herinneren veel mensen het beruchte spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler. Na getreiter van Völler en een door hem aangesmeerde gele kaart is Rijkaard het zat. Hij spuugt Völler in zijn haren. Beide spelers worden vervolgens van het veld gestuurd. Duitsland wint de wedstrijd met 2-1 en wordt na overwinningen op Tsjecho-Slowakije, Engeland en Argentinië voor de derde keer wereldkampioen.

Gelijkspel

Op het EK 1992 staan Nederland en Duitsland opnieuw tegenover elkaar. Oranje wint de poulewedstrijd tegen de Duitsers met 3-1. Beide landen worden vervolgens uitgeschakeld door Denemarken. Na het EK van 1992 volgen enkele vriendschappelijke wedstrijden, tot Nederland en Duitsland elkaar tijdens in 2004 weer op een groot toernooi tegenkomen. De eerste poulewedstrijd van het EK in Portugal eindigt in 1-1.

In 2005 eindigt een oefeninterland in 2-2. De laatste keer dat beide landen elkaar tegenkomen voor het EK 2012 is in oktober 2011. Die vriendschappelijke wedstrijd in Hamburg wint Duitsland wint met 3-0.

Bron: Matty Verkamman,'Het was alom Bruderschaft', Trouw, 2 november 1994.
Matty Verkamman, 'Oogkleppen KNVB gaan al bijna zestig jaar mee', Trouw, 28 januari 1993.

Afbeelding 2: de penalty van Johan Neeskens. Bron: Bundesarchiv
Afbeelding 3: de rochel van Rijkaard. Bron: flickr.com, voetnoot.org

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger