NAVO-veiligheidsconferentie in München
Nieuwsflash

Achtergrond - 6 februari 2004

(6 februari 2003) Morgen begint in het Beierse München de jaarlijkse NAVO-veiligheidsconferentie. Vandaag komen de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten al bijeen voor een informele ontmoeting. Dat betekent ook dat minister Rumsfeld van de Verenigde Staten voet aan wal zet in "het oude Europa".

Ook komt op deze conferentie de kersverse, Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, voor het eerst sinds zijn aantreden in december 2003, in actie. De twee grote thema's van de conferentie zullen de situatie in Irak en die in Afghanistan zijn. De spanning tussen de Verenigde Staten en met name Duitsland en Frankrijk was een jaar geleden om te snijden, toen de laatste twee landen besloten een oorlog in Irak niet te steunen. De relatie tussen de VS en Europa is momenteel weer "vrij normaal", zo verklaarde Rumsfeld in een vraaggesprek. Volgens hem zijn meningsverschillen tussen bondgenoten onvermijdelijk. In de 55-jarige geschiedenis van het bondgenootschap zijn er altijd fases met "kleinere moeilijkheden" geweest.

Reden om de betrekkingen weer nieuw leven in te blazen, is de wens van de VS dat de NAVO zich in de toekomst actief gaat inzetten in Irak. Het bondgenootschap besloot vorig jaar Amerika niet te steunen in de aanval tegen Irak, aangezien de Verenigde Naties daar geen mandaat voor hadden gegeven. Op het moment legt Rumsfeld echter de nadruk op verhoging van het aantal soldaten in Afghanistan. De NAVO is daar al enige tijd actief. Vandaag heeft Rumsfeld een ontmoeting met de Duitse minister van Defensie Struck (SPD). Verwacht wordt dat de heren na hun ontmoeting de resultaten van hun gesprek in een persconferentie meedelen.

Ondertussen maakt München zich op voor een mogelijke ontmoeting tussen de politie en toegestroomde demonstranten. Maar liefst 3500 politie-agenten moeten de 270 deelnemers aan de conferentie beschermen. Vice-president van de politie in München Jens Viering spreekt van een "hohe abstrakte Gefährdung" voor een aanslag van islamitisch-fundamentalistische terroristen. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, bestaat er bij evenementen als deze altijd een "theoretisch gevaar", aldus Viering.

ZDF Heute
Rumsfeld: Europa-Beziehungen "ziemlich normal"

Die Süddeutsche Zeitung
Der weite Weg der Versöhnung

Die Welt
Rumsfeld: Beziehungen zu Europa sind "ziemlich normal"

Der Spiegel
Polizei-Großaufgebot soll Terroranschläge verhindern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger