Irritatie over NAVO-uitspraken Schröder
Nieuws

Achtergrond - 15 februari 2005

(15 februari 2005) Zowel in Duitsland als daarbuiten is irritatie ontstaan over Gerhard Schröders uitspraken de NAVO te willen hervormen. De Duitse kanselier liet zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München weten dat volgens hem de NAVO beter zou kunnen functioneren dan nu het geval is. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer is het met de kritiek niet eens.

Omdat Schröder door griep was geveld, kon hij zelf niet in München aanwezig zijn. In zijn plaats las minister van Defensie Peter Struck zijn bijdrage voor, die van tevoren slechts in zeer kleine kring was besproken. Schröder vindt dat de NAVO op dit moment niet meer de eerste plaats is waar de transatlantische bondgenoten met elkaar overleggen en hun strategieën coördineren, terwijl de NAVO dat juist wel zou moeten zijn. Schröder stelde daarom voor een onafhankelijke commissie van hooggeplaatste personen in het leven te roepen, die een hervormingsvoorstel voor de NAVO moet uitwerken.

Over de inhoud van de rede is niet van tevoren overlegd met andere transatlantische partners. Het Kanzleramt, minister Struck en minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer waren op de hoogte en stemden ermee in. Volgens Schröders woordvoerders was overleg met andere regeringsleiders van tevoren ook helemaal niet nodig. De conferentie diende, aldus de reactie van het Bundeskanlzeramt, mede als plaats waar men van gedachten kon wisselen, en niet alleen maar om van tevoren besproken resoluties ter sprake te brengen.  

De Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO, zat zaterdag in de conferentiezaal en hoorde ter plekke voor het eerst van Schröders hervormingsplannen. Hij was not amused en liet gisteren geïrriteerd weten dat de NAVO wat hem betreft nog steeds het belangrijkste orgaan voor de transatlantische partners is. "Dat was zo, dat is zo, en dat moet naar mijn mening ook zo blijven."

Ook buitenland-coördinator van de Europese Unie Javier Solana keurde Schröders voorstel af: "De NAVO heeft niets aan gewicht ingeboet. We moeten geen dingen dramatiseren die niet dramatisch zijn."'

In Duitsland zelf is eveneens veel kritiek op Schröders voorstel gekomen. CSU-voorzitter Edmund Stoiber noemde Schröders uitspraken een diplomatieke blunder. "De onrust die is ontstaan, beschadigt niet alleen de kanselier maar Duitsland in zijn geheel", aldus Stoiber. Ook andere oppositieleden, zoals FDP-voorzitter Guido Westerwelle, vinden dat de Bondskanselier een grote fout heeft gemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Fischer begrijpt de ophef echter niet. "Ik heb de rede van tevoren gelezen en ik vond die uitstekend."

Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Schlimmes diplomatisches Eigentor”
Keiner Schuld bewußt

Die Welt
Nato irritiert über Schröders Vorstoß

Financial Times Deustchland
Kanzler erleidet mit Nato-Plan Schiffbruch

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger