Onteigende grondbezitters eisen compensatie
Nieuwsflash

Achtergrond - 30 januari 2004

(30 januari 2004) In de afgelopen week zijn er twee zaken voor het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten in Straatsburg gekomen, die de Duitse overheid een hoop geld kan kosten. Grondeigenaren die na de Tweede Wereldoorlog en na de eenwording het slachtoffer zijn geworden van grondonteigening zijn niet tevreden met de schadevergoeding die de regering hen later heeft toegekend.

Op donderdag 22 januari stelde het Gerechtshof de klagers in het gelijk. Toen ging het om zogenaamde Neubauern: mensen die na de Tweede Wereldoorlog grond toegewezen hadden gekregen van de DDR-regering, dat na de eenwording in 1990 weer van hen was afgepakt. Dat zorgde voor commotie in Duitsland. De erven van maar liefst 70 duizend grondeenheden kunnen hun eigendom terugkrijgen. De overheid is momenteel aan het onderzoeken of er nog tegen het besluit van het Europees Gerechtshof in beroep kan worden gegaan.

Gisteren begon een andere rechtszaak, die 69 personen tegen de Bondsrepubliek hadden aangespannen. Deze groep is na de oorlog ten tijde van de Sovjetbezetting (1945-1949) onteigend en is van mening dat de Bondsrepubliek hen na de eenwording onvoldoende voor hun verlies heeft gecompenseerd. Het Gerechtshof moet eerst bepalen of de klacht gegrond is. De uitspraak kan nog verschillende maanden op zich laten wachten.

De erven kregen na de eenwording slechts een fractie van wat de grond nu waard is. De klagers vinden dat hun eigendomsrecht met voeten is getreden. De overheid beweert dat de schadevergoedingen om belastingtechnische redenen op een lager bedrag zijn blijven steken. Als de klagers ook hier hun gelijk krijgen, kan de overheid op een miljoenenclaim rekenen. Niet zeker is wie voor de schade op moet draaien. Wellicht moeten de individuele deelstaten in de buidel tasten.

Financial Times Deutschland
Alteigentümer klagen auf höhere Entschädigung für DDR-Bodenreform

Straßburger Gericht verurteilt deutsche Enteignungen

Frankfurter Rundschau
Straßburger Urteil wirft viele Fragen auf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger