Hof stelt grondbezitters in ongelijk
Nieuws

Achtergrond - 30 maart 2005

(30 maart 2005) Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft vandaag een uitspraak gedaan in de rechtszaak die vroegere Oost-Duitse grondbezitters hebben aangespannen tegen de Duitse staat. De ongeveer 69 grondeigenaren en ondernemers, die tussen 1945 en 1949 in de toenmalige Russische bezettingszone zijn onteigend, kunnen geen vergoeding eisen van de bondsregering voor geleden schade. Daarmee blijft de Bondsrepubliek claims van in totaal miljarden euro’s bespaard.

Bij de laatste hoorzitting, afgelopen september, hadden de juristen die de bondsregering vertegenwoordigen de aanklacht al van de hand gewezen dat de Duitse staat zich aan de onteigeningen zou hebben verrijkt. Zij brachten in dat de bondsregering na de eenwording niet alleen de Oost-Duitse staatseigendommen heeft geërfd, maar ook diens schulden ter hoogte van 185 miljard euro. Bovendien kan het lot van de vroegere grondeigenaren volgens de juristen niet los worden gezien van de “tragische geschiedenis” van Duitsland. In de DDR hebben talrijke mensen “hun vrijheid, hun hoop en hun kansen verloren”, aldus hun verklaring.

De bondsregering beschouwt de eisen van de vroegere grondeigenaren daarom als niet gerechtvaardigd. Ten tijde van de DDR had geen van hen de serieuze hoop dat ze hun grond nog zouden terugkrijgen. Omdat ze hun land toen al de facto definitief kwijt waren, kunnen ze er ook nu geen aanspraak meer op maken. Deze argumentatie heeft het Hof overgenomen. De Duitse staat kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor daden van de Russische bezettingsmacht of van de Oost-Duitse machthebbers.

Midden jaren negentig heeft de Duitse staat de aanklagers niettemin reeds bij wet compensatie betaald voor geleden oorlogsschade. Deze schadeloosstelling is in 2000 door de hoogste Duitse rechtsinstantie, het Bundesverfassungsgericht, afdoende verklaard. De vroegere grondeigenaren stelden nu echter dat sommigen destijds weliswaar volledig schadeloosgesteld zijn, maar anderen praktisch niets hebben ontvangen. “Voor hen was het geen Wiedergutmachung, maar een tweede onteigening.”

Tegen het oordeel van het Hof kan geen cassatie worden aangetekend.

Der Spiegel
Bodenreformopfer haben keinen Anspruch auf Entschädigungen

Faz.net
Menschenrechtsgericht weist Klage von Alteigentümern ab

Süddeutsche Zeitung
Alteigentümer bekommen definitv keine Entschädigung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger