Duitslandweb logo Duitslandweb

Europese rechters ontlasten Duitsland in zaak bombardement Kunduz

Kort nieuws - 17 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse justitie heeft voldoende onderzoek gedaan naar een bombardement in de Afghaanse provincie Kunduz in 2009 en Duitsland heeft het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens niet overtreden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag bepaald.

Bij een Navo-luchtaanval op een tankwagen vlakbij de stad Kunduz vielen in september 2009 meer dan 100 doden. De meesten waren burgers. Het bevel voor de aanval kwam van een Duitse bevelhebber, nadat de Taliban twee tankwagens hadden gekaapt. Hij vreesde dat die als rijdende bommen zouden worden gebruikt. De luchtaanval leidde tot grote beroering in Duitsland en onder meer de verantwoordelijke minister moest vertrekken.

De zaak was aangespannen door een Afghaanse vader die zijn twee zonen van 8 en 12 jaar bij het bombardement heeft verloren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft niet over het bombardement zelf geoordeeld, maar over de manier waarop Duitsland en de Duitse justitie de zaak hebben onderzocht. De uitspraak is definitief.  

In december vorig jaar bepaalde het Duitse Constitutioneel Hof dat Duitsland niet verplicht is de nabestaanden een schadevergoeding te betalen. Duitsland heeft hen zelf wel 5000 dollar per familie als 'humanitaire hulp' betaald. Lees meer bij Zeit Online, Deutsche Welle en Tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger