Anti-aging bier met algen druist in tegen Reinheitsgebot
Nieuwsflash

Achtergrond - 15 januari 2004

(15 januari 2004) Een bierbrouwer in Brandenburg wil bier op de markt brengen, dat jong en slank moet maken. Dit kan volgens hem door er algen en kruiden, die ook in anti-aging crèmes worden gebruikt, aan toe te voegen. Daarmee overtreedt hij echter het Reinheitsgebot, een bepaling uit 1516 waarin voorgeschreven wordt welke ingrediënten bier mag bevatten. Algen vallen daar niet onder.

Het idee voor het anti-aging bier is van Helmut Fritsche uit Beieren. In 1993 kocht hij een brouwerij in Brandenburg en maakte er een florerend bedrijf van. Hij zag zijn kansen in het produceren van bier dat net even anders is, zoals kersenbier en badbier, dat je bij de apotheek kan kopen. Vlak voor de 'Grüne Woche', de agrarische beurs  in Berlijn, stelt hij zijn algenbier voor. Behalve de gebruikelijke ingrediënten (hop, gerstemout, gist en water) worden aan het bier zoetwateralgen, water uit een kuuroord in Brandenburg en plantenextracten die in de cosmetische industrie ook worden gebruikt, toegevoegd. Op deze manier stimuleert het bier, net als biologische yoghurt, de darmflora. Je kunt er nog net niet mee ontbijten, want het bier bevat natuurlijk ook alcohol.

De vraag is echter of het nieuwe product ooit onder de naam bier op de markt zal komen. In Duitsland bestaat voor bier een strenge bepaling, het Reinheitsgebot, dat in 1516 is ingevoerd en nog steeds geldt. Daarmee is het het oudste nog geldende levensmiddelenvoorschrift ter wereld. Het geldt echter alleen voor bieren die in Duitsland worden geproduceerd. Buitenlandse bieren die niet aan het Reinheitsgebot voldoen, mogen toch onder de naam bier in Duitsland worden verkocht. Volgens brouwer Fritsch is dit oneerlijke concurrentie voor de Duitse producenten. "Als ik dit bier drie kilometer verderop in Polen maak, mag ik het wel onder de naam bier in Duitsland verkopen". Tegen dit onrecht voert Fritsch nu een proces in Brandenburg, dat hij als het nodig is, ook voor het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, wil laten voorkomen. De kans dat het zover komt is aanwezig, vanwege de principiële betekenis van de zaak voor de Duitse rechtsspraak. Als Fritsch gelijk krijgt, blijft er van het Reinheitsgebot niet veel meer over.

Fritsch zelf heeft al een nieuwe definitie voor bier klaar liggen: "Wat naar bier ruikt en als bier smaakt, moet ook bier heten."

Spiegel
Brau-Rebell kippt Algen ins Bier

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger