Koek en zopie op z'n Duits
Kersttoerisme in Münster
Achtergrond - 17 december 2003
(17 december 2003) In Münster zijn er in totaal vijf verschillende kerstmarkten met meer dan 250 kraampjes, verspreid over de hele stad. De grootste kerstmarkt met 120 kraampjes bevindt zich op het Vrede van Münster-plein (1648), achter het historische stadhuis. Duitse studenten van het Centrum voor Nederland-Studies wilden weten, wat juist Nederlandse toeristen zo leuk vinden aan de kerstmarkt in Münster. Met dat doel verruilden zij de afgelopen week de collegezaal voor de kerstmarkt.
Rijen auto's en bussen: een vloed van gele nummerborden. Ze staan zoals ieder jaar rij aan rij op de Hindenburgplatz voor het Münstersche Schloß. Goed ingepakt met sjaal, muts en handschoenen stappen de nieuwsgierige Nederlanders uit om een bezoek te brengen aan de kerstmarkt in Münster, vlak over de grens bij Enschede.
Een geur van bisschopswijn, amandel en kastanjes vervult de hele stad. `s Avonds maakt vooral de zee van lichten indruk en voorziet de maand december van een extra feestelijk tintje. In het midden van de Prinizipalmarkt - het architectonische hart van Münster - staat de Lambertikerk. Drie kooien, die aan de toren van de kerk zijn bevestigd, herinneren aan de tijd van de wederdopers. Onder de kooien, op het kerkplein, staan allemaal blauwe kraampjes met een wit dak van 'sneeuw' en zijn versierd met ronde lampjes: dit is de Lichterweihnachtsmarkt. Achter één van de blauwe kraampjes staat Gudrun Beaczykobski, die in de laatste weken voor kerstmis amandelen verkoopt. Het kraampje Ernas Mandelstand staat al zes jaar op de Lichterweihnachtsmarkt, omdat "hier de sfeer bijzonder mooi is. De kerk en de vele lampjes vind ik het leukste van deze tijd", zegt de verkoopster.
"Bunte Früchtchen"
Deze 59-jarige heeft regelmatig met Nederlanders te maken. "Ik denk dat 10 procent van mijn klanten Nederlanders zijn. Ze zijn altijd verbaasd over onze bunte Früchtchen - met chocolade bedekte bananen, aardbeien en kersen. Dat kennen ze niet in Nederland", glimlacht Gudrun.
Het kraampje van Dirk Brückner staat ook al sinds meerdere jaren naast de Lamberti-kerk. De 24-jarige Dirk verkoopt houten standbeelden uit het Erzgebirge. "Nederlandse en Engelse toeristen kopen de figuren als souvenir - een stukje kerst uit Duitsland." Ook Gerard Franke uit Hengelo kwam naar Münster gekomen, echter meer voor de gezelligheid dan voor de souvenirs. "Ik ben bijna ieder jaar in Münster, om de gezellige sfeer te proeven." Adriaan Hakkert is vaker in Münster te vinden, dit in verband met zijn werkzaamheden voor een Duits bedrijf. "Ik vind het altijd leuk om mijn werk dan met de kerstmarkt te combineren", zegt de 41-jarige, terwijl zijn collega Tania Dellaert net een grote slok bisschopswijn uit een blauw kopje neemt.
Sinterklaas
In Nederland zijn kerstmarkten minder populair. De sfeer ontbreekt er vaak: "In Nederland is het sober, daar blijft het alleen maar bij slingers", legt Gerard Franke uit. Hij denkt dat dit met name met Sinterklaas te maken heeft: "Sinterklaas blijft het grootste feest in Nederland. Met kerst krijg je geen cadeaus en dat zal voorlopig niet veranderen. Sinterklaas is een stukje Nederlandse cultuur".
Zolang de kerstmarkt op Duitse bodem plaatsvindt, zal de populariteit eerder toenemen. Het echtpaar Mijnen uit Assen is van mening dat "kerst weliswaar steeds belangrijker wordt, maar ondergeschikt zal blijven aan Sinterklaas." Hun mening wordt door Mirjam Kersten, studente uit Nijmegen, bevestigd: "Sinterklaas blijft altijd nog belangrijker, vooral bij studenten en gezinnen met kleine kinderen."
In Duitsland werd bijna vijfhonderd jaar geleden de traditie van Sinterklaas door de kerkhervormer Maarten Luther afgeschaft. Vanaf dit moment bracht het kindje Jezus in de protestantse regio`s de cadeautjes. Naast de kerstmarkten in Dortmund, Essen, Keulen, Düsseldorf en Münster behoort ook de oudste kerstmarkt in Duitsland - de Christkindlesmarkt in Nürnberg - tot de reisdoelen. Al in de 16de eeuw boden ambachtsmannen hun producten op de jaarbeurs in de weken voor kerstmis aan. Vandaag de dag zijn er per jaar meer dan één miljoen bezoekers die vanaf de eerste advent naar Nürnberg komen om het kindje Jezus te zien.
In Münster is de kerstmarkt tot 21 december dagelijks van 10 tot 20 uur geopend.
Katrin Arntz is coördinator van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland en als projectmedewerkster verbonden aan het Zentrum für Niederlande-Studien te Münster.
De interviews werden door Pieter Weyn, Jeroen van Bemmel, Volker Tondorf, Amedeo Augenbroe, Helmer Petersen en Katrin Wölk afgenomen.
Stad Münster
De Christkindlesmarkt te Nürnberg
Klik hier voor meer informatie over kerst in Duitsland
Reacties
Geen reacties aanwezig