IG Metall zet hoog in bij CAO-onderhandelingen
Nieuwsflash

Achtergrond - 11 november 2003

(11 november 2003) Het Duitse IG Metall heeft laten weten bij de op handen zijnde CAO-besprekingen voor de metaal- en elektra-industrie een loonsverhoging van 4 procent te zullen eisen. IG Metall zet daarmee de toon voor de komende onderhandelingsronde tussen werkgevers en werknemers. De werkgevers voelen niets voor dusdanige loonsverhogingen en pleiten voor arbeidstijdverlenging.

Juergen Peters Volgens IG Metall voorzitter Jürgen Peters is zijn looneis "mit Augenmaß" genomen en ondersteunt deze het verwachte herstel van de conjunctuur. "Die Konjunkturampel steht nicht mehr auf Rot, sondern auf Gelb. Die IG Metall will mit ihrer Forderung dazu beitragen, daß sie im kommenden Jahr auf Grün gestellt werden kann", aldus Peters. Een tweede reden voor deze eis is een poging recht te willen doen aan de verwachtingen van de circa 3,5 miljoen werknemers in de branche.

Het werkgeversverbond Gesamtmetall heeft inmiddels afwijzend gereageerd. De onderhandelingsruimte schommelt, als het aan Gesamtmetall ligt, rond de 1,4 procent. Volgens Gesamtmetall-voorzitter Martin Kannegiesser wekt IG Metall valse verwachtingen bij branchegenoten met haar eis, aangezien de metaalindustrie voor het derde opeenvolgende jaar met economische moeilijkheden kampt en alleen al sinds het laatste CAO-akkoord meer dan 100 duizend arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan. In plaats van hogere lonen, ziet Kannegiesser meer heil in een verlenging van de arbeidstijd. Dit is een logisch antwoord van de kant van de werkgevers, aangezien een dergelijke maatregel de loonkosten aanzienlijk drukt.

Peters wijst een arbeidstijdverlenging bij voorbaat van de hand. Een terugkeer naar een 40-urige werkweek gaat volgens hem gepaard met een verlies van 435 duizend arbeidsplaatsen. "Die IG Metall lehnt es ab, darüber zu verhandeln" en niemand moet de "Konfliktfähigkeit" van IG Metall onderschatten, aldus de voorman.

Het Rheinisch-Westfälische Institut für Wirtschaftsforschung (RWI) kwalificeerde de eis van de IG Metall-top als realistisch. "Im Gegensatz zur vergangenen Tarifrunde scheint sie jetzt doch stärker als in den Jahren zuvor Rücksicht auf die Realität am Arbeitsmarkt nehmen zu wollen", deelde RWI conjunctuurexpert Ullrich Heilemann mee. Vorig jaar nog eiste IG Metall bij een economische groei van 0,2 procent nog een loonsverhoging van 6,5 procent. Volgens het RWI is een loonsverhoging tot 2 procent acceptabel om groei en werkgelegenheid in de metaal- en elektrasector te behouden.

Op 27 november beslissen de regionale Tarifkommissionen van IG Metall over de looneisen van de top. Als deze hiermee akkoord gaan, kunnen in december de onderhandelingen met de werkgevers beginnen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
IG Metall beharrt auf vier Prozent mehr Lohn

Der Spiegel
IG Metall will vier Prozent mehr

Die Welt
IG Metall fordert bis zu vier Prozent mehr Lohn

Süddeutsche Zeitung
Vorstand fordert vier Prozent mehr Lohn

Frankfurter Rundschau
IG Metall geht mit vier Prozent in Tarifrunde

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger