Bolkestein stelt Duitsland ultimatum

Achtergrond - 22 oktober 2003

(22 oktober 2003) EU-commissaris Bolkestein, belast met de interne Europese markt, bemoeit zich met de Duitse Dosenpfand-politiek. De Europese Commissie is van mening dat de Duitse statiegeldregeling, die per 1 januari van kracht is gegaan, buitenlandse producenten benadeelt. Duitsland heeft twee maanden de tijd gekregen om het tegendeel aan te tonen. Komen beide partijen er niet uit, dan wordt de zaak voorgelegd aan het Europese Gerechtshof.

minister van Milieu Jurgen Trittin Volgens Bolkestein heeft de Duitse detailhandel vanwege het statiegeld alle wegwerpflessen uit de handel genomen. Aangezien 95 procent van alle geïmporteerde dranken uit wegwerpverpakkingen bestaat, worden buitenlandse producenten door deze maatregel benadeeld. Dit is in strijdt met Europese wetgeving. Daarnaast ontbreekt er een uniform terugnamesysteem. "De klanten kunnen het statiegeld, dat ze voor blikjes en flessen betaald hebben, niet terugvorderen en ondernemers zijn huiverig om de lege blikjes en flessen te moeten verzamelen", aldus de EU-commissaris.

Het nieuwe Duitse statiegeldsysteem komt voort uit de Verpackungsordnung van 1991, die voorschrijft dat de verpakking van minimaal 72 procent van alle verkochte dranken statiegeld moet bevatten. De oorzaak van het huidige probleem ligt echter bij het ontbreken van een uniform terugnamesysteem. Hoewel per 1 oktober iedere winkel die blikjes en flessen verkoopt, verplicht is deze - ook als ze niet daar gekocht zijn -  terug te nemen, is het systeem nog verre van ideaal. Zo wordt alleen statiegeld teruggegeven als in de winkel dezelfde producten verkrijgbaar zijn en als de winkel groter is dan 200 vierkante meter. Dit werkt het ontstaan van zogenaamde Insellösungen in de hand: ketens als Aldi vergoeden alleen nog het statiegeld van hun eigen merken. Volgens de Europese Commissie zijn buitenlandse producenten nu de dupe geworden van deze wirwar van regelingen. Consumenten kopen minder buitenlandse producten, omdat ze deze niet overal terug kunnen brengen.

De Duitse minister van Milieu Jürgen Trittin ( Die Grünen) is niet onder de indruk van alle kritiek uit Brussel. Hij wijst erop dat sinds 1 oktober reeds 100 duizend verkooppunten zijn aangesloten op terugnamesystemen, die samen het hele land beslaan. Hieraan nemen ook talloze buitenlandse drankenproducenten deel, waaronder belangrijke bierimporteurs uit andere EU-staten. Het ministerie laat verder weten dat iedere aanbieder zonder hoge kosten te maken en zonder onderscheid des persoons deel kan nemen aan dit systeem. "Von einem durch das Pfand verursachten Rückgang der Getränke-Import nach Deutschland kann nicht die Rede sein", aldus Trittin. De minister laat verder weten dat de invoer van de belangrijkste tak van de drankimport - namelijk het mineraalwater - het eerste half jaar met 11,5 procent gestegen is.

Bolkesteins ultimatum komt na twee eerdere mislukte pogingen. In de zomer zorgde een massieve tegenstand van de Bondsregering ervoor dat Schröder bij Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, uitstel van de beslissing wist te bedingen. Een paar maanden later, op 1 oktober, stelde Prodi Bolkesteins voorstel wederom voor drie weken uit; ditmaal om verdere gesprekken met de Bondsregering mogelijk te maken. Deze hebben kennelijk nergens toe geleid, aangezien Bolkesteins voorstel ditmaal met unanieme stemmen is aangenomen.

Der Spiegel
Ultimatum aus Brüssel

Frankfurter Allgemeine Zeitung
EU-Kommission eröffnet Verfahren gegen Deutschland

Frankfurter Rundschau
EU-Verfahren gegen Pfand

Heute.de
Eu-Verfahren gegen deutsches Dosenpfand

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger