Schröder snijdt in pensioenen

Achtergrond - 20 oktober 2003

(20 oktober 2003) De Duitse regering heeft zondag, na een vijf uur durende vergadering, belangrijke knopen doorgehakt met betrekking tot de toekomst van het pensioenstelsel. Opvallendste maatregel om het dreigende tekort van tien miljard euro in te dammen, is de bevriezing van de pensioenen over 2004. De plannen zijn met gemengde gevoelens ontvangen.

de rood-groene regering Schröder lijkt haast te hebben. Na het succes van afgelopen vrijdag, toen de wetsvoorstellen voor hervorming van de arbeidsmarkt door de Bondsdag werden geloodst, riep de bondskanselier zijn kabinet zondag alweer bijeen. De volgende stap in de strijd om sociale hervormingen, die de gemoederen in het land al maanden bezighoudt, betreft de pensioenen. Na een middag vergaderen trad de rood-groene regering (SPD, Bündnis 90/ Die Grünen) uiteindelijk naar buiten met een reeks maatregelen die het alsmaar oplopende tekort van de door de overheid beheerde pensioengelden een halt moet toeroepen.

Er is een aantal ingrijpende maatregelen nodig om dit dreigende tekort van zo'n tien miljard euro te dichten. Hier volgen de belangrijkste. Zo worden over heel 2004 de pensioenen bevroren en vanaf 2005 zal er slechts mondjesmaat een verhoging plaatsvinden. Ook moeten gepensioneerden vanaf april 2004 het volle pond voor hun (verplichte) verzekering van zorg en verpleging voor ouderen gaan betalen - nu nemen de pensioenfondsen nog de helft van het bedrag voor hun rekening. Dit betekent dat de ruim 19 miljoen gepensioneerden er zo'n tien euro per maand op achteruit zullen gaan. Een verhoging van de pensioensgerechtigde leeftijd naar 67 jaar is voorlopig van de baan; de regering ziet hierin voor 2010 geen noodzaak.

"Eine der schwierigsten Diskussionen und Entscheidungen unserer Regierungszeit", zo kwalificeerde Schröder het kabinetsbesluit. Dit blijkt ook uit de verschillende reacties op het besluit, waarbij kritiek op de plannen domineert. De vakbonden en belangenverenigingen wijzen de voorstellen categorisch af. Zij zijn van mening dat de gepensioneerden de grote verliezer worden als de plannen doorgaan en roepen deze dan ook op bij de komende verkiezingen de SPD te boycotten. Vanuit de CDU-CSU is wisselend gereageerd. CDU-leider Merkel wees de voorstellen af, maar vertegenwoordigt daarmee niet iedereen van haar partij. Zo zijn Christian Wulff en Wolfgang Böhmer - respectievelijk CDU-minister-president van Niedersachsen en Sachsen-Anhalt - wel bereid tot samenwerking met de regering. Schröders eigen SPD-fractie, tenslotte, reageerde bij monde van fractievoorzitter Franz Müntfering positief. Hij typeerde de plannen als "sozial gerecht" en verwacht dat de fractie deze zal steunen.

De plannen van de regering Schröder lijken derhalve verzekerd van genoeg stemmen in de Bondsdag. De Bondsraad, een soort Eerste Kamer waarin afgevaardigden van de verschillende deelstaten zitten, moet echter ook goedkeuring verlenen. En dat ziet er minder rooskleurig uit. De oppositiepartijen vormen namelijk een meerderheid. Maar als de interne verdeeldheid van CDU-CSU aanhoudt, bestaat de kans dat Schröders voorstellen het halen. In november valt het besluit.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Nullrunde für Rentner

Süddeutsche Zeitung
Rentner müssen mit weniger Geld auskommen

Die Welt
Schröder mutet Rentnern Kürzungen zu

Frankfurter Rundschau
Rot-Grüne Regierung kürzt die Renten

Der Spiegel
Sozialverbände drohen mit Wahlboykott

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger