"Juist de humor dwingt je om scherper te kijken"
Antoine Uitdehaag over 'De dochters van King Kong'
Achtergrond - 11 maart 2003
(11 maart 2003) Zaterdag 15 maart gaat het toneelstuk 'Dochters van King Kong' van Theresia Walser in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het stuk werd al in veel Europese steden opgevoerd en met enthousiasme ontvangen. De regie van de Nederlandse productie ligt in handen van Antoine Uitdehaag van het Nationale Toneel. Een interview waarin hij zijn lof over het stuk toelicht.
Met de 'dochters van King Kong' worden drie verpleegsters bedoeld gespeeld door Antoinette Jelgersma, Marie-Louise Stheins en Catherine ten Bruggencate- die een treurig bestaan leiden in een verpleeghuis vol demente bejaarden. Om aan de ondraaglijke realiteit van hun bestaan te ontsnappen beginnen de drie hun soms wrede fantasieën uit te leven op de bewoners van het tehuis. Binnen de muren van het tehuis ontstaat een wereld op zich, met eigen wetten en regels, codes, afspraken en angsten. Gedurende een enkele avond en nacht beleven de vrouwen een ongekende 'power trip', waarin ze zichzelf en hun patiënten steeds verder meesleuren. Uitdehaag: "Het leven van de drie zusters wordt overschaduwd door frustraties over hun ondankbare werk. En dus besluiten ze zichzelf een feestje te geven door de boel eens om te draaien. Ze dromen over Hollywood-idolen en verheffen zichzelf tot godinnen."
Schikgodinnen, om precies te zijn, die beslissen over het lot van de eenvoudige stervelingen die aan hen overgeleverd zijn. "Je hoort wel eens verhalen over verpleegkundigen die hun macht enorm laten gelden. Vaak zijn dat zelf hele gefrustreerde, onzekere mensen." De kranten hebben volgestaan over de Haagse verpleegster Lucy de B., die verdacht wordt de hand gehad te hebben in de dood van minstens 13 patiënten. "Bijvoorbeeld!", knikt Uitdehaag. "Maar: dit stuk is nadrukkelijk niet bedoeld als doorkijkje naar die actualiteit."
"Wat ik zo goed vind aan dit stuk: Theresia Walser ontziet niemand. De ejaarden zijn allesbehalve lieverdjes! Ze maakt er geen treurige slachtoffers van." Het werktuig waarmee Walser dat bewerkstelligt is de humor. "Het is macaber en geestig tegelijk. Maar juist door die humor dwingt Walser je om scherper te kijken. En daardoor wordt dit stuk ook geen melodrama." De taal, die Theresia Walser daarbij gebruikt, is heel bijzonder. "Prachtig, zoals ze alles net een klein tikje meegeeft...heel poëtisch, en soms een beetje absurd."
Voor de NT-productie kan Uitdehaag een beroep doen op een topcast. Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma schitteren momenteel in 'Het vuil, de stad en de dood', en Catherine ten Bruggencate oogst veel lof met haar indrukwekkende solo 'Orlando'. De drie verpleegsters worden aangevuld met Stefan de Walle, en met Lou Landré, Allard van der Scheer, Manon Alving en Elisabeth Hoijtink als de bewoners van het verpleeghuis. Vooral voor de oudere acteurs is het een bijzondere ervaring om weer op het toneel te staan. Kortom: redenen te over om te komen kijken. Uitdehaag, geestdriftig: "Jazeker! Dit stuk bevat aspecten waar we allemaal mee in aanraking komen. Het confronteert je met je voorland, of met wat er om je heen gebeurt, met je ouders of grootouders. Natuurlijk, er zit een soort humor in die als schokkend ervaren kan worden. Maar het is nooit Walsers of mijn bedoeling om bewust voor de schokeffecten te gaan."
Bron: www.nationaletoneel.nl
Info over Theresia Walser
Info over Theresia Walsers 'King Kongs Töchter'
Reacties
Geen reacties aanwezig