Duitslandweb logo Duitslandweb

Babylon Berlin hoogtepunt van Duitse seriebloei

Achtergrond - 13 september 2018 - Auteur: Vera Konijn

Serienmeisterwerk. Een succesverhaal. En: vergelijkbaar met de beste internationale producties. Recensenten uiten niks anders dan lof voor de Duitse serie 'Babylon Berlin', over het roerige Berlijn in de jaren twintig. Eind deze maand gaat de serie in première op de ook in Nederland te ontvangen publieke zender ARD. Duitsland produceert de laatste tijd opvallend veel succesvolle series.

Babylon Berlin hoogtepunt van Duitse seriebloei
© X Filme, Degeto, Beta Film, Sky

Groots was ze al vanaf het begin, 'Babylon Berlin', de duurste en meest ambitieuze Duitse serie ooit. Babylon Berlin werd geschreven en geregisseerd door drie regisseurs, onder wie Tom Tykwer ('Lola rennt'). De top van de Duitse acteerwereld draafde op, de productiefase duurde zo’n drie jaar en er waren meer dan 300 draailocaties. Kosten: bijna 40 miljoen euro.

Er stond veel op het spel voor de coproductie van Sky en de publieke omroep ARD. Volgens de Süddeutsche Zeitung moest 'Babylon Berlin' dienen als het ultieme bewijs dat kwaliteitsseries van internationaal formaat ook in Duitsland kunnen worden gecreëerd. Dat is gelukt: de serie werd verkocht aan meer dan 90 landen en won onder meer de Deutsche Fernsehpreis voor beste serie. Volgens Sky trok de serie gemiddeld 2,3 miljoen kijkers per aflevering. De ARD heeft een derde seizoen aangekondigd.

Stad der zonde

De eerste zestien afleveringen zijn verdeeld over twee seizoenen en gebaseerd op de succesvolle misdaadroman 'Der nasse Fisch' van Volker Kutscher. 'Babylon Berlin' speelt zich af in 1929, de periode voor de sociale en politieke omwentelingen in Duitsland. Armoede, werkloosheid en opkomend nazisme staan in contrast met de welvaart, het luxe nachtleven en extravagante feesten. 

Centraal staan politiecommissaris Gereon Rath (Volker Bruch) en typiste Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). De jonge detective is uit Keulen naar Berlijn gekomen om onderzoek te doen naar een Duitse stripclub die door Russische maffia wordt gerund. De Keulse burgemeester wordt afgeperst met een seksfilmpje. Aan Rath de taak om het filmpje op te sporen. 

Ritter is een jonge vrouw uit een arm gezin die alles op alles zet om zich te ontworstelen aan de armoede. Ze komt bij Rath te werken op het hoofdbureau aan de Alexanderplatz. Samen met partner Bruno Wolter duiken de drie in de wereld van corruptie, drugs en wapenhandel. De politieke ontwikkelingen van de Weimarrepubliek vormen de achtergrond, de gouden jaren twintig in Berlijn zijn het decor. ‘Welkom in de stad der zonde’, luidt de ondertitel. 

Bijna een jaar na de eerste uitzending op betaalzender Sky is het nu de beurt aan ARD om de serie te vertonen. 'Babylon Berlin' wordt in Nederland al aangeboden op betaalplatform Videoland en is straks dus ook te zien op ARD-zender Das Erste, die ook in Nederland te ontvangen is. 

De eerste drie afleveringen worden uitgezonden op zondag 30 september vanaf 20:15. De omroep heeft zoveel vertrouwen in ‘het tv-evenement van het jaar’ dat zelfs 'Tatort', dat normaal op dat tijdstip uitgezonden wordt, deze dag een pauze moet nemen. De volgende uitzendingen zijn steeds op donderdag om 20:15.

Overtreffen

De laatste jaren komen er opvallend veel goede producties uit Duitsland. 2017 wordt gezien als het beste jaar voor de Duitse serie-industrie ooit. Naast 'Babylon Berlin' hebben ook de Netflix-serie 'Dark' en de Amazon-serie 'You are wanted' de verwachtingen overtroffen.

Volgens een artikel in Die Zeit is de markt erg veranderd, nu streamingdiensten als Netflix en Amazon zelf Duitse series produceren. Ook betaalzenders mengen zich steeds vaker in deze strijd, zoals het geval is bij 'Babylon Berlin'. Dat een betaalzender en een publieke omroep samen zo’n grote serie produceren is voor Duitsland nieuw.

Ook nieuw is dat Duitse series niet meer uitsluitend gaan over politiewerk en criminelen, constateert Die Zeit, maar dat schrijvers zich gewaagd hebben aan sciencefiction, historisch drama en actie. 

Nasynchroniseren

Naast een tweede seizoen van 'Dark' werkt Netflix nu aan twee nieuwe Duitstalige series. Zo bericht het Algemeen Dagblad dat de dienst in samenwerking met de Oostenrijkse omroep ORF bezig is aan een misdaadserie waarin een jonge Sigmund Freud in de negentiende eeuw jaagt op een seriemoordenaar. Ook verschijnt later dit jaar de Duitse thriller 'Dogs of Berlin'.

Onlangs verscheen in Nederland bij de publieke omroep de serie 'Bad Banks', over de duistere kant van de bankierswereld. Bij wijze van experiment had de omroep de Duitse serie in het Nederlands laten nasynchroniseren. In Duitsland had deze serie veel succes, maar in Nederland vielen de kijkcijfers tegen.

Meer informatie op Babylon Berlin.com

De trailer van Babylon Berlin: 

 

Reacties

Wim Dubbink - 4 november 2019 09:35

"We werden als kijker weer flink belazerd: in het jaar 1929 wordt een stoomlocomotief van de de serie 52.80 getoond, die in deze vorm pas na 1960 in de DDR werd gereconstrueerd,"
Nou nou nou, wat werden we weer "flink belazerd". Als ik iets te zeggen zou hebben over de serie zou dat het ook precies zijn

Reageer
Gerard - 11 januari 2019 06:57

Babylon Berlin. Briljant, geniaal! Van TV hebben ze wel een idee! Geweldig!

Reageer
Gerardjan - 11 januari 2019 06:56

Nasynchroniseren. Duitsers (vooral de " Nazi stammtisch" genoten) Nederlands laten praten? Hoe vreemd moeten je hersens dan werken?

Reageer
Jospin - 10 januari 2019 14:43

BRILJANT !!

Reageer
Hans Timmer - 17 november 2018 11:38

Babylon Berlin, wat een top serie ! Heb via Netflix Duitsland alle afleveringen bekeken.
Kan niet wachten tot seizoen 3 begint.

Reageer
Niek Kaptein - 1 oktober 2018 18:55

Eeuwig zonde om Bad Banks na te synchroniseren. De spanning, de mythe van de film wordt ermee ontheiligd als een boeiende, hardwerkende acteur opeens een vermomde snabbelende BNer blijkt te zijn. Weggegooid geld, maar interessant als de orginele Bad Bank serie, na vertoning van Babylon Berlin, met Nederlandse
ondertitels wordt herhaald en de kijkcijfers worden vergeleken.

Reageer
Rein Korthof - 1 oktober 2018 04:16

We werden als kijker weer flink belazerd: in het jaar 1929 wordt een stoomlocomotief van de de serie 52.80 getoond, die in deze vorm pas na 1960 in de DDR werd gereconstrueerd,

Reageer
Harm Smits - 14 september 2018 13:42

Kijk veel naar Duitse tv en ben dus gewend om nagesynchroniseerde tv te kijken. Het zal wel mijn liefde voor de Duitse taal zijn, want ik vond de Nederlands ingesproken versie ook niet te pruimen. Ben heel benieuwd naar Babylon Berlin, speelt in dezelfde tijd als de briljante serie Berlin Alexanderplatz.

Reageer
Jo Lindhout - 13 september 2018 19:11

Het nasynchroniseren van de serie Bad Banks was voor mij reden om snel af te haken, hoogst irritant!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger