Frankfurter Buchmesse: crisis of springlevend?
Verlies van Duitse exposanten, internationale imago daarentegen benadrukt

Achtergrond - 16 oktober 2002

(16 oktober 2002) De Frankfurter Buchmesse is met zijn meer dan zesduizend exposanten uit 110 landen de grootste ontmoetingsplaats van boekenmakers. Sinds het bescheiden begin in 1949 werd de beurs elk jaar groter. Regelmatig werden er de records van het aantal deelnemende uitgevers en primeurs gebroken. Deze keer was alles echter anders: minder uitgevers, veel minder nieuwe titels. Voor het eerst. Schuldig hieraan is de slechte economische situatie van de boekenbranche, met name in Duitsland. De directeur van boekenbeurs, Volker Neumann, pas sinds enkele maanden in dienst, blijft echter optimistisch: "Dit is niet een branche die een crisis doormaakt. Het gaat hier om een branche die problemen heeft. De Buchmesse voelt zich springlevend."

Van de handelaren in rechten en licenties krijgt de normale Buchmesse-bezoeker nauwelijks iets mee. Terwijl het succes van de aanwezigheid van een uitgeverij op de beurs direct van hun werk afhangt. Het gaat hier namelijk om echt geld. Dat kan vijfhonderd euro zijn voor een klein, onbetekenend boek, maar soms ook enkele honderdduizenden euros voor de roman van een successchrijver. Weliswaar zijn er ook grote boekenbeurzen in Londen en de Verenigde Staten, maar de oktoberdagen in Frankfurt zijn veruit de belangrijkste data in de agenda van internationaal opererende uitgevers. In Frankfurt wordt beslist welke internationale bestsellers tegen welke prijzen en in welke talen vertaald zullen worden.

Basis
"De Frankfurter Buchmesse heeft voor ons absoluut prioriteit", aldus Anne-Solange Noble, hoofd van de afdeling Rechten van de Franse uitgeverij Gallimard. Zij sluit elk jaar rond de zevenhonderd contracten voor vertalingen van boeken uit de Gallimard-stal. "De basis voor deze contracten wordt eenmaal per jaar in Frankfurt gelegd. Er is nog een beurs in Bologna voor kinderboeken en er zijn overal boekententoonstellingen, zoals in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Zweden. En misschien heeft men daar ook uitgeverijen die licenties kopen of verkopen. Voor ons is dit geen Duitse beurs, maar een internationale beurs die toevallig in Duitsland plaatsvindt. Natuurlijk ontmoeten wij ook Duitse uitgevers, maar net zo goed Zweedse en Turkse. Voor mij is Frankfurt de enige internationale beurs voor rechten."

Ten slotte nog een goed bericht: er waren niet alleen meer buitenlandse exposanten, maar ook meer bezoekers op de beurs. Of die vervolgens ook naar de boekenwinkel gaan en meer boeken kopen? Misschien zijn ze alleen maar gekomen om geheel vrijblijvend te kijken wat ze tegenwoordig zo duur vinden.

Dirk Fuhrig is journalist voor de Frankfurter Rundschau en was in 2000 en 2001 te gast bij de Volkskrant in het kader van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger