Erdogan: 'Eigen taal eerst voor Turkse kinderen'
Turkse premier provoceert Duitsland opnieuw

Achtergrond - 28 februari 2011

De toespraak van de Turkse premier Erdogan zondag in Düsseldorf is in Duitsland niet goed gevallen. Vooral zijn uitspraak dat Turkse kinderen eerst hun eigen taal en dan pas Duits moeten leren, riep weerstand op. Ook verwijten critici de premier dat hij campagne voert voor de Turkse verkiezingen in juni.

Erdogan: 'Eigen taal eerst voor Turkse kinderen'
© dpa/picture-alliance

Ruim tienduizend in Duitsland wonende Turken juichten de Turkse premier Tayyip Erdogan uitbundig toe tijdens zijn toespraak in de grote arena van Düsseldorf. In tegenstelling tot de Duitse politici waren zij wel enthousiast over zijn woorden. “Ik zeg ja tegen integratie, maar nee tegen assimilatie,” riep Erdogan zijn publiek toe. “Niemand kan ons van onze eigen cultuur en civilisatie losscheuren.”

Erdogan wil dat Turkse kinderen in Duitsland eerst Turks leren en dan pas Duits. Vooral die opmerking schoot minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle in het verkeerde keelgat. Duits leren is de sleutel tot integratie, aldus de minister vanmorgen op de website van Der Spiegel. “Kinderen die in Duitsland opgroeien moeten eerst Duits leren.” Een vooraanstaande CSU’er wil dat Merkel de Turkse ambassadeur op het matje roept wegens Erdogans uitspraken.

‘Haat tegen islam’

Het is niet voor het eerst dat Erdogan Duitsland met zijn uitspraken provoceert. Vorig jaar verweet hij Merkel vlak voordat ze hem kwam bezoeken “haat tegen Turkije” te koesteren, omdat ze tegen de stichting van Turkse scholen in Duitsland was. Drie jaar geleden deed Erdogan in Keulen ongeveer dezelfde uitspraken als gisteren in Düsseldorf.

De premier waarschuwde gisteren ook voor de toenemende haat tegen de islam in Duitsland. Die vijandigheid wordt, zo zei hij, in Turkije met “grote zorg” bekeken. Duitse politici moeten deze haat niet verder aanwakkeren, aldus de premier. “De angst voor de islam is net als antisemitisme en racisme een misdaad tegen de menselijkheid”, tekende de Frankfurter Allgemeine Zeitung op uit zijn mond.

Verkiezingscampagne

De Turkse premier voerde gisteren campagne voor de verkiezingen in Turkije in juni, schrijven de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit. In Duitsland wonen ruim twee miljoen kiesgerechtigde Turken. Daarmee is het land het op vier na grootste kiesdistrict bij de Turkse verkiezingen. In maart komt de voorzitter van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP ook naar Duitsland om stemmen te winnen.

Erdogan beloofde zijn Düsseldorfse publiek een nieuw soort identiteitsbewijs waarmee Turken die de Duitse nationaliteit aannemen, rechten in hun land van oorsprong houden. Nu moeten ze als ze Duitser worden hun Turkse pas nog inleveren.

Toetreding tot de EU

Erdogan spreekt vandaag met kanselier Merkel en opent vanavond samen met haar de computerbeurs CeBIT in Hannover. Turkije is daar dit jaar partnerland. Dinsdag zou Erdogan naar Brussel gaan om daar onder meer over de Turkse toetreding tot Europa te praten. Dat bezoek heeft hij moeten afzeggen wegens een begrafenis.

In een interview in de regionale krant Rheinische Post van zaterdag opende Erdogan een nieuw debat over de Turkse toetreding. Hij zei dat de Turkse bevolking verwacht dat Duitsland binnen de EU het voortouw neemt bij de toetredingsonderhandelingen. Zijn land wordt volgens hem bij de onderhandelingen vaak gediscrimineerd.

Duitsland is officieel tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Merkel wil het land een ‘geprivilegieerd partnerschap’ aanbieden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger