Merkel en Macron: afspraken over asielbeleid en budget eurozone
Kort nieuws - 20 juni 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Merkel en de Franse president Macron hebben dinsdag op slot Meseberg in Brandenburg gesproken over een Europees asielbeleid en een budget voor de eurozone. Merkel staat bij het asielbeleid door de crisis met de CSU onder zware druk. Maar ook op de afspraken over de eurozone heeft de CSU kritiek.
Merkel en Macron hebben bij de topontmoeting afgesproken de Europese buitengrenzen beter te bewaken. Ook willen ze meer doen om de vluchtoorzaken aan te pakken. Merkel sprak over het ondersteunen van vredesprocessen in Syrië en Oekraïne en over ontwikkelingshulp voor Afrikaanse landen, het liefst in Europees verband. Macron wil meer afspraken maken met landen in Afrika waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen, zoals Libië. Ook wil hij een Europees asielagentschap, dat het Europese asielbeleid harmoniseert. De Franse president kan zich verder opvangcentra voor vluchtelingen buiten Europa voorstellen.
Beide regeringsleiders willen de euro stabiliseren en het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) hervormen, spraken ze in Meseberg af. Ze zetten zich ook in voor een gemeenschappelijke eurozonebudget vanaf 2021. Maar ze maakten niet concreet hoe dat eruit moet zien. Merkel zei dat het voor meer investeringen bedoeld is, ze wil geen transferunie waarbij Duitsland het meest moet betalen. Macron wil een budget van honderden miljarden euro, Merkel wil niet verder gaan dan een tientallen miljarden.
Minister-president Söder (CSU) van Beieren heeft Merkel er vanmorgen voor gewaarschuwd de Franse steun in het asielbeleid te kopen met toezeggingen voor een eurozonebudget. De CSU is tegen zo'n budget. Dat Merkel onder druk staat snel Europese afspraken over vluchtelingen te maken, komt door een conflict tussen de zusterpartijen CDU en CSU over het weigeren van asielzoekers bij de Duitse grens. Dat conflict dreigde afgelopen weekend op een breuk uit te lopen, maar is voorlopig uitgesteld door Merkels belofte tot aan de Europese top eind juni naar een Europese oplossing te zoeken. Lees meer bij tagesschau.de en bij Spiegel Online over de top en over Söders reactie
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig