Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Macron: afspraken over asielbeleid en budget eurozone

Kort nieuws - 20 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de Franse president Macron hebben dinsdag op slot Meseberg in Brandenburg gesproken over een Europees asielbeleid en een budget voor de eurozone. Merkel staat bij het asielbeleid door de crisis met de CSU onder zware druk. Maar ook op de afspraken over de eurozone heeft de CSU kritiek.

Merkel en Macron hebben bij de topontmoeting afgesproken de Europese buitengrenzen beter te bewaken. Ook willen ze meer doen om de vluchtoorzaken aan te pakken. Merkel sprak over het ondersteunen van vredesprocessen in Syrië en Oekraïne en over ontwikkelingshulp voor Afrikaanse landen, het liefst in Europees verband. Macron wil meer afspraken maken met landen in Afrika waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen, zoals Libië. Ook wil hij een Europees asielagentschap, dat het Europese asielbeleid harmoniseert. De Franse president kan zich verder opvangcentra voor vluchtelingen buiten Europa voorstellen.

Beide regeringsleiders willen de euro stabiliseren en het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) hervormen, spraken ze in Meseberg af. Ze zetten zich ook in voor een gemeenschappelijke eurozonebudget vanaf 2021. Maar ze maakten niet concreet hoe dat eruit moet zien. Merkel zei dat het voor meer investeringen bedoeld is, ze wil geen transferunie waarbij Duitsland het meest moet betalen. Macron wil een budget van honderden miljarden euro, Merkel wil niet verder gaan dan een tientallen miljarden.

Minister-president Söder (CSU) van Beieren heeft Merkel er vanmorgen voor gewaarschuwd de Franse steun in het asielbeleid te kopen met toezeggingen voor een eurozonebudget. De CSU is tegen zo'n budget. Dat Merkel onder druk staat snel Europese afspraken over vluchtelingen te maken, komt door een conflict tussen de zusterpartijen CDU en CSU over het weigeren van asielzoekers bij de Duitse grens. Dat conflict dreigde afgelopen weekend op een breuk uit te lopen, maar is voorlopig uitgesteld door Merkels belofte tot aan de Europese top eind juni naar een Europese oplossing te zoeken. Lees meer bij tagesschau.de en bij Spiegel Online over de top en over Söders reactie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger