Duitslandweb logo Duitslandweb

Kolencommissie maakt plan voor sluiten bruinkoolwinning

Kort nieuws - 26 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Dinsdag komt voor het eerst de commissie bijeen die voor eind dit jaar een plan moet maken voor de overstap van kolen naar andere energiebronnen. Zo kan Duitsland de CO2-uitstoot beperken. 

De regering wil dat de commissie een datum vaststelt waarop de kolencentrales sluiten, de weg daarheen uitstippelt en met alternatieve arbeidsplaatsen komt. De Kohlekommission bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbonden, de betrokken regio's en de milieubeweging en uit wetenschappers en Bondsdagleden.

De zogenoemde Kohleausstieg is een omstreden plan. Milieu-organisaties oefenen druk uit op de commissie om zo snel mogelijk met steenkool en vooral bruinkool te stoppen. Greenpeace heeft dinsdag in Berlijn gele, afwasbare verf op de rotonde rond de Siegessäule gegoten, die door de automobilisten werd uitgesmeerd zodat vanuit de lucht een enorme zon te zien was. 

De minister-presidenten Kretschmer van Saksen en Laschet van Noordrijn-Westfalen wijzen in een gezamenlijke gastbijdrage in de krant Handelsblatt juist op het nationale belang van een goede energieverzorging, die door de kolenwinning en de kolencentrales wordt gewaarborgd.

Duitsland wekt nog bijna een kwart van de elektriciteit op met bruinkool en 13 procent met steenkool, is te zien op de website van het Fraunhofer Instituut. De laatste Duitse steenkolenmijnen, in Bottrop en Ibbenbüren, sluiten eind dit jaar. Ze zijn al heel lang niet meer rendabel en werden met miljardensubsidies opengehouden. Ook de bruinkoolmijnen moeten in de komende jaren dicht. De commissie moet voor oktober adviseren hoe de sluiting van deze mijnen zo pijnloos mogelijk kan verlopen. 

Duitsland importeert daarnaast ook kolen. Voor het sluiten van de kolencentrales moet nu een plan worden gemaakt. Het besluit over de kolencentrales is daarom ook voor Nederland relevant, met Rotterdam en Amsterdam als belangrijke kolenoverslaghavens. Lees meer bij Spiegel Online

Lees ook op Duitslandweb: Kan Duitsland wel zonder kolen?

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Nederland en Duitsland willen nauw samenwerken op het gebied klimaat, zeiden Rutte en Merkel in Den Haag.

Lees meer

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

De regering gaat aan de slag met het advies over de 'Kohleausstieg'. Alle mijnen en centrales sluiten op termijn.

Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

De laatste steenkolenmijn in Duitsland sluit deze maand. Maar dit eind is ook een nieuw begin.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger