Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitsland staat open voor Nederlanders'
Netwerkdag belicht carrièrekansen in Duitsland

Achtergrond - 30 juni 2014

Nederlanders die in Duitsland willen werken, worden daar met open armen ontvangen. Daarvan is oud-ambassadeur in Berlijn Marnix Krop overtuigd. Hij sprak 20 juni tijdens een netwerkdag van de Duitslanddesk, het informatiepunt voor studeren in Duitsland van het Duitsland Instituut Amsterdam.

'Duitsland staat open voor Nederlanders'
© DIA
Oud-ambassadeur in Berlijn Marnix Krop.

De vorig jaar opgerichte Duitslanddesk, die moet zorgen dat Nederlandse studenten op de hoogte zijn van de mogelijkheden om in Duitsland een deel van hun studie te doen, organiseerde de Dag van de Duitsland-alumni speciaal voor (oud-) studenten die ook na hun studie met Duitsland bezig willen zijn. Vier sprekers vertelden over hun loopbaan en wat Duitsland voor hen betekent, en via speed-dates konden studenten zich verder laten informeren. 

Liefdesverklaring

In Nederland ontstaat het beeld dat Duitsland het op veel gebieden beter doet dan Nederland. “Nederlanders zijn de laatste tijd ontzettend positief over Duitsland. Het is net een liefdesverklaring.”, zegt Merlijn Schoonenboom, oud-correspondent van de Volkskrant in Berlijn. Schoonenboom nuanceert het beeld dat alles in Duitsland alleen maar rozengeur en maneschijn is. Zo zijn er bijvoorbeeld de problemen met de bijstandsuitkering Hartz-IV. Volgens de journalist is daar momenteel te weinig oog voor.

Carrièrekansen 

Historicus en Duitslandkenner Pim Huijnen benadrukt het hoge academische niveau in Duitsland. Het land investeert veel en biedt veel promotieplekken, in tegenstelling tot Nederland. Voor alumni die graag willen promoveren, is het dus slim om ook bij Duitse universiteiten te zoeken naar een plek. Wel merkt Huijnen op dat Nederlandse bedrijven over het algemeen weinig waarde hechten aan promotieonderzoek, maar des te meer aan werkervaring en brede kennis.

Niet alleen in de academische wereld, ook in het Duitse bedrijfsleven zijn veel mogelijkheden voor Nederlanders, meent oud-ambassadeur Krop. “Duitsland staat open voor Nederlanders”, aldus Krop. Veel ondernemers werken nauw samen met Nederlandse bedrijven. Ook in eigen land zijn er genoeg carrièrekansen voor Duitsland-alumni houden de sprekers het publiek voor. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven: “Het merendeel van de overslag in onze haven is bestemd voor Duitsland en zijn achterland. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft dus groot belang bij goede contacten met Duitsland en vice versa.”, zegt Mathijs Verhagen van het Havenbedrijf. Zulke bedrijven hebben werknemers nodig die een brug kunnen slaan tussen beide landen.

Duitse taal

Wanneer je contact hebt met Duitsers is goede beheersing van het Duits belangrijk. “Je komt vaak net een stapje verder wanneer je de taal spreekt.”, benadrukt Huijnen. Daarnaast is het belangrijk het land echt te kennen. “Zonder een verblijf in Duitsland krijg je geen goed beeld van het land. Je moet op gaan in het land om het te kunnen begrijpen”, meent Krop. Een land leer je niet kennen uit boeken en in collegezalen, vindt ook Huijnen. “Je moet er echt een tijdje doorbrengen.”

Schoonenboom vraagt zich af wanneer de eerste barstjes in Nederlands nieuwe liefde voor Duitsland komen en de roze bril wordt afgezet. Maar vooralsnog lijkt het een goed klimaat voor Duitsland-alumni om aan het werk te gaan en bruggen tussen Nederland en Duitsland te slaan en te onderhouden, zodat ook Nederland van het Duitse succes kan profiteren.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger