Hedendaags kamperen bij Stasi en Luftwaffe
Creatief zijn is hoofdzaak in Berlijn
Columns - 10 mei 2007
(10 mei 2007) Een fietstocht naar een uithoek van Berlijn brengt onze columniste Sterre Lindhout bij een vervallen fabriek die zowel door de Luftwaffe als de Stasi is gebruikt. Het gebouw is exemplarisch voor de onuitwisbare geschiedenis van de stad.
Hedendaags kamperen
De fabriek is in 1939 gebouwd in de stijl van de ‘Nieuwe Zakelijkheid.’ Ik kijk naar de afgebladderde kozijnen en de warmrode bakstenen en concludeer dat het er op dit moment noch nieuw, noch zakelijk uitziet. Nieuwsgierig volg ik vriend naar binnen. De toekomstige expositieruimte op de begane grond is reusachtig. In een hoek staat een caravan geparkeerd. Verspreid door de ruimte slingeren een aantal kleinere objecten: twee verstrengelde stekkerdozen, een WC-pot, twee theekoppen met een gouden randje, een spade en een aangebroken pot aardbeienconfituur. Met een beetje fantasie kun je er een tentoonstelling over hedendaags kamperen in zien, bedenk ik.
Maar het spannendste deel van mijn verkenningstocht speelt zich even later buiten af. Hier hebben de vorige gebruikers hun sporen nagelaten. Zo is hier een heuse ‘Luftschutzbunker’. Grinnikend om onze kinderlijke hang naar avontuur klauteren we over het gaas en schuifelen op de tast de pikdonkere trap af. Al snel loop ik tegen een muur. De grootte van de bunker valt een beetje tegen. Weer boven de grond gekomen gaan we op weg naar het souvenir van de Stasi: de wachttoren. Het betonnen torentje dat we aantreffen, is zo klein en schattig dat ik in lachen uitbarst. Ontdaan van hun politieke context zijn steen en beton beduidend minder gevaarlijk.
Het toekomstige stadsslot en het ECC zijn beide bouwstenen van het nieuwe gezicht van Berlijn: de stad waar je kunt wonen achter neo-wilheminische façades en waar in een voormalig Stasi-hoofdkwartier ‘Dag van de Open Deur’ wordt gehouden. "Hauptsache man bleibt kreativ", zo luidt hier het motto.
Reacties
Geen reacties aanwezig