Koel of cool in Hamburg
Hoge temperaturen zorgen voor een ander verkeersbeeld

Columns - 7 augustus 2006

(7 augustus 2006) Hamburg is de hoofdstad van de cabrioletten. Begin deze maand verkondigde het statistisch bureau Noord dat de Hanzestad met 41.269 auto’s met inklapbaar dak de onbetwiste koploper in Duitsland is. Zo slecht kan het weer hier dus niet zijn. De Hamburger houdt van een fris windje door de haren. En toch... In de afgelopen maand bleef het dak er vaak opzitten. Nee, niet omdat het dak kapot was of omdat het regende, maar vanwege de te felle zon!

van Marcel Heijmans

Nu zijn de Hamburgers, ondanks het feit dat deze stad de meeste vrijgezellen in Duitsland telt, niet de grootste flirters van deze wereld. Als echter ook al in het zomerse stadsverkeer vanwege de gesloten raampjes de anonimiteit intreedt, wordt het wel heel erg moeilijk met een glimlach en een praatje naar een telefoonnummer te vissen. Wat kun je als single doen? Net doen alsof je de weg wilt vragen in de hoop dat de dame in de auto naast je haar geklimatiseerde cocon uiteindelijk opent, omdat je al geruime tijd als een idioot draaiende bewegingen met je hand maakt? Als je niet wilt dat de automobilist achter je wild claxonneert, omdat het licht intussen weer op groen is gesprongen, zou je dan – zelfs bij de lange roodlicht-fasen in Hamburg – direct terzake moeten komen en meteen haar telefoonnummer moeten vragen. Dat werkt natuurlijk niet. Dat zou te doorzichtig zijn.

Ook de muzikale diversiteit van een autoritje door de stad is hollend achteruit gegaan. Vroeger kon je in een file naar je werk een hele CD uit de auto van de buurman meeluisteren en aan het einde vragen, wie toch die zanger is. Vandaag de dag hoort men door de gesloten raampjes met een beetje geluk alleen de bassen dreunen. Aan het einde van de rit kan men raden, of het inderdaad de nieuwste van Madonna was.

De enigen, die hun arm nog vrijwillig uit het autoraampje laten hangen zijn de klusjesmannen in hun Volkswagen-busjes en Fiat Ducatos. Niet omdat het cooler is, maar werkelijk koeler, omdat hun chef bij de opties voor de auto gespaard heeft en toch maar geen airconditioning heeft genomen.

Met afgunst en tevens enigszins verwonderd kijken ze naar de gesloten cabrioletten bij het verkeerslicht en draaien de muziek van The Eagles een beetje luider: “On a dark desert highway, cool wind in my hair...”

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is werkzaam in de reclamebranche.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger