'Fuck the free world'
Winter in Berlijn

Columns - 22 november 2004

(20 november 2004) Drie weken geleden is de wintertijd ingegaan. Dit blijkt in Berlijn een ingrijpender gebeurtenis te zijn dan in Nederland.

Gelukkig heb ik een sjaal gekocht. Terwijl ik mijn aanwinst nog maar eens stevig vastknoop, loop ik langs een groot leegstaand gebouw, waar met veel gevoel voor kleurgebruik en effect op de toeschouwer de tekst “Fuck the free world” is aangebracht. Ik vraag me af welke wonderlijke politieke opvatting de graffiti-kunstenaar tot zijn daad zou hebben geïnspireerd. Die tekst zou vijftien jaar geleden op die andere Muur toch aardig misstaan hebben. Zou het toeval zijn dat die andere Muur in november is doorbroken, of was dit een poging aan de winterdroefheid te ontkomen?

Vijftien jaar geleden was de slogan nog: “Wir sind ein Volk”. En nu dus “Fuck the free world”. Ach, misschien had juist de laatste tekst op de Muur moeten staan: als iets meer Oost-Berlijners dit letterlijk hadden opgevat, was de eenheid van beide volkeren aardig dichterbij gekomen.

van Tjeerd Bijman

Tjeerd Bijman is student aan de Universiteit van Utrecht en studeert momenteel geschiedenis aan de Humboldt Universiteit in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger