Duitslandweb logo Duitslandweb

Grensbewoners huiverig om te verhuizen naar buurland

Achtergrond - 10 september 2018 - Auteur: Vera Konijn

Duitse grensbewoners zouden naar Nederland verhuizen vanwege de gezondheidszorg en het sociaal klimaat. Voor Nederlanders geven de kosten de doorslag; ze vinden Duitsland lekker goedkoop. Toch steken maar weinig Duitsers en Nederlanders permanent de grens over, blijkt uit een onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD.

Grensbewoners huiverig om te verhuizen naar buurland
© Kero de,Wikimedia/CC
De Nieuwstraat in Kerkrade ofwel de Neustraße in Herzogenrath.

De verhuisbereidheid is groot: een op de drie Duitse grensbewoners die binnen vijf jaar wil verhuizen, overweegt Nederland. Zij zouden onder meer voor Nederland kiezen vanwege het woongenot en de kwaliteit van de gezondheidszorg.

“De gezondheidszorg in Duitsland is schreeuwend duur”, licht hoofdonderzoeker Han Joosten telefonisch toe. “Het komt voor dat gezinnen zo’n vijf à zeshonderd euro per maand kwijt zijn en daar alsnog minder voor krijgen dan in Nederland”, zegt Joosten. De ondervraagden geven ook een aangenaam sociaal klimaat als reden om in Nederland te gaan wonen.

Andersom beschouwt een op de vijf Nederlanders Duitsland als optie. Nederlanders die over Duitsland nadenken, doen dit omdat ze hopen meer waar voor hun geld te krijgen. Goedkopere woningen en lagere lasten voor levensonderhoud zijn belangrijke redenen. Ook denken Nederlanders dat het woongenot in het buurland groter is.

Grensbewoners van beide landen kunnen geen negatieve punten over het buurland noemen. Desondanks leidt deze positiviteit nog niet tot het vervagen van de landsgrenzen.

In de jaren 2014 , 2015 en 2016 verhuisden vanuit de grensgemeenten jaarlijks gemiddeld 2600 mensen naar Duitsland. Vanuit Duitsland verhuisden in die periode jaarlijks 2500 mensen naar Nederland, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hindernissen

Veel bewoners laten zich tegenhouden door administratieve barrières, waaronder verzekeringen en pensioenen. Daarbovenop blijven Nederlanders het liefst in hun eigen land, omdat ze anders meer geld kwijt zouden zijn aan gezondheidszorg. Duitsers worden vooral tegengehouden door de taal en door de hogere woonlasten.Het aantal grensbewoners dat in het ene land werkt en in het andere woont, is relatief beperkt, blijkt uit de CBS-cijfers. Hier is een groot verschil tussen Nederlanders en Duitsers: Duitsers kiezen eerder voor pendelen en Nederlanders eerder voor emigreren.

Om te laten zien dat er aan de andere kant van de grens veel kansen en mogelijkheden zijn, zijn er verschillende initiatieven in het leven geroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duitse grens, met spreekuren over pensioenkwesties en andere administratieve hindernissen.

De 36 Nederlandse grensgemeenten

Lees het volledige onderzoeksrapport van BPD.

Tags: grensgebied

Reacties

Hub Nijssen - 19 september 2018 19:25

Het klopt dat Duitse zorgverzekeringen zeer duur zijn, maar dat je er niks voor terugkrijgt, is bare onzin. Ik ken Duitsers, die daarom juist NIET in het Nederlandse systeem willen zitten omdat ze met het Nederlandse zorgsysteem niet tevreden zijn.
Maar zorgverzekering is niet een zaak van waar je woont, maar waar je werkt. Dus Nederlanders die in Duitsland wonen, betalen de Nederlandse zorgverzekering als ze in Nederland werken.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger